– Fantastisk, brilliant, fenomenalt, genialt, glimrende, beautiful. Lovordene popper frem når Alexander Zaneski (12), Ingmar Søreide (13) og Ola Byrknes Polden (12) skal beskrive den nye Sagvåg skule på Stord.

Det er første skoledag i det nye året og en flunkende ny hverdag for de 160 elevene ved barneskolen.

– Nå er det kjekt å gå på skolen, sier Ola.

– Den gamle skolen holdt jo på å dette ned, kommenterer Alexander.

– Ja, den var som «Internatet», supplerer Ingmar.

– Ny digital hverdag

Tiden har reist ifra gamleskolen i Sagvåg. Den var blitt 65 år og lå inneklemt mellom fjell og fylkesvei. Barna måtte krysse veien på gangbro for å komme til lekeområdet sitt.

I hele høst har trafikken mellom Bergen og Stavanger bokstavelig talt dundret gjennom skolegården deres.

– Vi har hatt et veldig fokus på trafikksikkerhet gjennom alle år. Det har vært et mareritt. At det har gått så bra, skyldes mer lykke enn forstand, sukker rektor Lars Bakka.

I dag har han derimot stjerner i øynene. Han viser Bergens Tidende rundt på det splitter nye skolebygget til en verdi av 60 millioner kroner. Det er over 20 år siden en ny skole ble bygget i Stord kommune.

– Dette er himmelen. Huset er nytt, utstyret er nytt. Det blir en ny digital og trådløs hverdag for både elever og lærere, sier Bakka.

– Lær gangetabell i paradis

Elevene får nemlig tilgang til bærbare datamaskiner og trådløst nettverk. Skolen har ikke tradisjonelle klasserom, men hjemmebaser der elevene starter dagen og får oppgaver.

– Elever har ulike læringsstiler. Lærer de best gangetabellen ved å hoppe paradis, skal de få gjøre det. Vil de sitte stille i ro for seg selv, får de mulighet til det, forteller rektoren.

Han er ikke redd for at lærerne får problemer med å tilrettelegge for alle barna.

– Det krever i første rekke kunnskap om hver enkelt elev. Vi er en så liten skole at selv jeg kjenner alle elevene.

Men rektor har ikke sluppet unna kritiske bemerkninger. Under en omvisning nylig, fikk han følgende spørsmål fra en elev:

– Du rektor, har du lærere til hele denne skolen, humrer Bakka.

– Booket ut 2008

Røde, grønne og gule tekstiler i kombinasjon med lyse tremøbler gir et varmt og friskt inntrykk. Dommen fra elevene er klar, der de slanger seg på puffer i det åpne landskapet.

– Møblene er kjempestilige!

Alle rommene har fått lokale navn som Stokksundet, Drenjaneset, Utslettefjellet og Dovamyra. Sistnevnte er base for 2. steget. Der koser smårollingene seg på myke fargerike puter på gulvet, mens læreren leser for dem.

I underetasjen ligger heimkunnskapsrom, musikkrom og et amfi med plass til alle elevene. Turid Uldal har stått for den kunstneriske utsmykningen med en blåfarget elv som formelig renner nedover trinnene i amfiet.

I gymsalen fosser småunger frem og tilbake over parketten. Hallen og garderobene skal på kveldstid også benyttes av lokale idrettslag.

– Dette området vil vi leie ut. Det er allerede booket konfirmasjoner ut 2008, forteller Bakka. Han er storfornøyd.

– Det er flott at den offentlige skolen blir styrket.

NY SKOLEHVERDAG: For Alexander Zaneski (fra høyre), Ingmar Søreide (13) og Ola Byrknes Polden (12) er det stort å starte nytt år på ny moderne skole. ¿ Nå skal vi ta godt vare på skolen, ingen hærverk, sier guttene i kor.
ØRJAN DEISZ
BLÅ ELV: Amfiet rommer alle 160 elever. Kunstner Turid Uldal har stått for denkunstneriske utsmykningen.
ØRJAN DEISZ