Jubilanten selv står breibent på Børve Gard, der grassvollen hvelver seg over Hardangerfjorden, og hilser gjestene sine.

40 mennesker utkledd som vikinger, 1700-talls adelige, friller, storbønder eller noe liknende. Alle plassert på hver sin hest.

– Gode godtfolk, huslyd, slekt og venner, roper Peter Helland-Hansen i sin hilsningstale.

Kongen av Østensøe

Borte i markene kommer hans hustru, Hege Helland-Hansen skridende med en tinnkrone i vesken. Ganske straks skal husbonden, i dag presentert som jarl til Nes, Børve og Mo, krones til konge av Østensøe-skipsreie.

For dem som undrer seg på hva det er for et kongedømme: Østensøe er den gamle danske betegnelsen på Øystese, der 40-åringen har bodd de siste 12 årene. Skipsreie var plassen der bygdas langskip ble sjøsatt.

I vårt århundre er Peter Helland-Hansen trebåtbygger og bergenser som har gjort kvemming av seg.

Hestegalskap

Egentlig vertskap for denne seansen er Gro Hestad som driver ridesenter på Børve. Hun har igjen hyret elever fra Øystese gymnas som leiere. I Øystese er hest valgfag på gymnaset, og hestegale elever har brukt honoraret på et nytt hinder til rideklubben.

På programmet denne middelalderkvelden står ridetur med sang og diktpauser. Etterpå får følget servert oksehalesuppe, brenneslesuppe og blåskjellsuppe.

Så er det vollball i tunet. Hva vollball er for noe? Middelalderversjonen av volleyball, naturligvis, ler Olav Svensson Tolo som har regien på middelalderfeiringen.

Vikinger i Øystese

Vikingtradisjonen er noe Øystese burde bygge videre på, mener Tolo og nevner vikingskipet som hans gode nabo Bjørn Vik har fått bygget.

– Norheimsund har «Mathilde» og «Faun», fine båter fra en helt annen tid. Øystese kunne blitt vikingstedet. Vi har noe her som vi burde spinnet videre på her, sier Tolo og smiler i skjegget.

KNUT EGIL WANG
KNUT EGIL WANG
KNUT EGIL WANG
KNUT EGIL WANG