• Bergenserne er gale, sa østlendingen. Han hadde fått høre at man her i byen skulle betale 1,5 millioner kroner for en talerstol. Men det er ikke en hvilken som helst talerstol.

Det dreier seg om et vikingskip. Nærmere bestemt den bergenske 17. mais hovedtribune — som inkluderer en talerstol. Og i går var det stabelavløping i Lusterfjorden for det fjerde i rekken. Eller kanskje vi heller skulle si på godt bergensk at skipet «døppet dåse».

Et slikt skip er ikke flatpakket hyllevare, selv om det gamle rett nok kunne tas fra hverandre i mange deler. Det bar det etter hvert preg av. Vedlikeholdet begynte å bli kostbart, det ble klaget på dekket, og fasiliteter av forskjellig slag lot meget tilbake å ønske. Kort sagt var tiden inne for et nytt skip.

Ornes Båtbyggeri

Men hvem bygger vikingskip i dag? Jo, Ornes Båtbyggeri var stedet, fikk 17. mai-komiteen vite. Der hadde de nettopp sendt av gårde et vikingskip til, av alle steder, Japan. Og kunne bygge et til. Fikk de litt tid på seg og kunne ta arbeidet innimellom andre oppgaver, skulle 17. mai-komiteen få det for 1,5 millioner kroner. Nå, etter ti års tenkearbeid og seks måneders byggetid, er den nye skuten klar for tjeneste.

En 17. mai-kulisse

I går ble den inspisert av formannen i 17. mai-komiteen, Arild J. Larsen, og komiteens ansvarshavende for vikingskipet, Odd W. Bjugn. De klappet på eikespant- og stevner og furubord og uttrykte sin store tilfredshet med arbeidet båtbyggerier Øyvind Hatlevoll og hans mannskap har utført. Og med stevnenes utskjæringer som Harald Kvalen har gjort i snekkerboden sin.

Men det var litt underlig å se den kjente nasjonaldagssilhuetten mellom verksteder og mer moderne fartøy. Særlig underlig fordi skipet jo bare er halvt og kan kalles en kulisse for 17. mai-feiringen i Bergen. Men sjøvann måtte hun få smake før hun ble delt i to og plassert på en spesialhenger som blir hjemmet hennes. Lusterfjorden krappet seg grønn, kranen ble kjørt i posisjon, alle på båtbyggeriet var på plass - og der, der traff hun vannflaten og kunne fra fjordsiden se ut som et helt og seilbart vikingskip.

— Det er første gang vi sjøsetter noe som ikke flyter, sa Hatlevoll. Og smilte.

Døpes fredag 13.

Det forrige skipet ble til takket være milde gaver. Dette er blitt til takket være inntekter komiteen får fra tivoli og lotterier 17. mai. Det er blitt spinket og spart i 17-18 år, og nå er det å begynne å spare igjen med tanke på neste skip.

P. S. Det nye Vikingskipet skal døpes fredag 13. mai kl. 12 på Festplassen.