ELISABETH LANGELAND MATRE

Gjennom 30 år har skjærer bygget reir i hagen til familien Vassbotn på Årstad. Forrige uke ble de fire store trærne fjernet — men det skulle vise seg at de fjærkledde ikke var tapt bak en gren av den grunn.

Få dager etter begynte det nemlig å stikke smågrener ut fra familiens pipe.

— Vi forsøkte å ta bort trærne før fuglene begynte på årets reir. Men vi var tydeligvis for sent ute, sier mor i huset, Anne Buset Vassbotn.

Takk for sist

Dagen etter at hagetrærne var fjernet, så hun at skjærene satt på taket på et av nabohusene.

— Først fikk jeg litt vondt av dem. Men så oppdaget jeg at de begynte å plukke smågrener fra de avsagde trærne, og tenkte at det var kjekt de hadde funnet seg et nytt tre, kanskje i skogen bak her.

Men nei.

Fjærkreene liker seg tydeligvis best i den gode, gamle hagen.

— Jeg forsøkte å fyre på en peiskubbe for å se om jeg kunne få dem til å finne seg et annet sted å bygge enn pipen vår, sier Anne.

Til liten nytte.

— Det er tydelig at de har bestemt seg for å bli, humrer hun.

I går formiddag var det som vanlig full aktivitet i toppetasjen.

Slutt på peiskosen

Familien Vassbotn er heldigvis dyrevenner. De nye leieboerne kommer ikke til å bli jaget bort.

— De har fått kontrakt frem til høsten, forsikrer Anne. Ikke skriftlig, men dog.

— Dere blir ikke forstyrret?

— De eldste ungene synes det bråker litt tidlig om morgenen, men ellers går det stort sett greit, forsikrer Anne.

Datteren Vilde på ni år har rom med vindu rett ved pipen, og må flytte på gjesterommet i første etasje for en periode. Vekking klokken fem om morgenen faller ikke helt i smak.

Familien var en stund bekymret for at reiret skulle falle ned pipen.

— Vi ringte brannvesenet, og de fortalte at vi ikke trengte å være redde for at fugleungene skal falle ned. Skjærene gjør en grundig jobb når de bygger reirene, og brannvesenet kan bruke en hel dag på å fjerne gamle pipereir.

Peiskos blir det nok lite av denne påsken.

NY LEIEBOER: I 30 år har skjærer bygget reir i hagen til familien Vassbotn på Årstad. Da de saget ned trærne forrige uke for å få mer lys, var ikke fuglene tapt bak en gren. De flyttet like godt inn i husets pipe. Mamma Anne Buset Vassbotn med Sigurd (15 måneder) på armen har ingen planer om å jage leieboerne bort. <p/>FOTO: HELGE SUNDE
SOLID BYGGEARBEID: De spiser snegler og makk, og begynner på jobb klokken fem om morgenen. Kanskje ikke helt drømmenaboen.<P/>FOTO: HELGE SUNDE