En offisiell delegasjon fra Vietnam er i dag på besøk i Bergen for å få norske bedrifter til å investere i landet. Vietnamesiske båtflyktninger frykter at investorene kun får presentert solsiden av Vietnams utvikling.

— Menneskerettigheter som talefrihet og religionsfrihet blir hindret. Politiske og religiøse dissidenter blir forfulgt, plaget og fengslet, sier Chau-Son Do, talsmann for de vietnamesiske båtflyktningene i Bergen.

Ber investorer stille krav

Delegasjonen er på Hotel Norge, der Bergen Næringsråd i dag arrangerer «Internasjonal Dag 2008» med temaet «Vietnam - en ny asiatisk tiger?». I morgentimene i dag hadde båtflyktningene tatt oppstilling utenfor hotellet.

— Vi står for en stille protest, ettersom befolkningen i Vietnam ikke har lov til å si noe. I Vietnam hersker nærmest jungelens lov. Det er mye korrupsjon, som kan skape problemer for utenlandske bedrifter som ikke betaler under bordet, sier Do.

Han har ikke noe imot at Bergen Næringsråd har invitert delegasjonen. Men han håper at investorene føler et moralsk ansvar, og krever demokrati og ytringsfrihet i Vietnam før de investerer.

— Vietnam tillater for eksempel ikke fagforeninger. Vi håper investorene kan bidra til å styrke arbeidernes rettigheter, sier Do.

Åpen økonomi, åpent samfunn

Styreleder i Bergen Næringsråd, Harald Nævdal, mener en mer åpen økonomi i Vietnam vil føre til et mer åpent samfunn.

— Liberalisering av økonomien fører med seg andre positive ting, sier han.

Innovasjon Norges representant i Hanoi, som også heter Harald Nævdal, er enig. Han mener skipsbygging er den mest attraktive næringen for norske investorer nå, med fiske og oppdrett som en god nummer to.

— Norske selskaper kan, med sitt syn på samfunnsansvar, vise hva dette innebærer i praksis, og bidra til å utvikle Vietnam i demokratisk retning. Ting beveger seg i riktig retning også nå, men det går tregt, sier han.

STILLE PROTEST: I sympati med befolkningen i Vietnam, som «ikke har lov til å si noe», demonstrerte vietnamesiske båtflyktninger i Bergen utenfor Hotel Norge i dag. FOTO: RUNE BERENTSEN
ETTPARTISTAT: Harald Nævdal har bodd i Hanoi siden 2005. - Det er en ettpartistat, kritikk mot regimet er ikke lov. Det utvikler seg i riktig retning, men det går tregt, sier han. FOTO: ERLEND LANGELAND HAUGEN