Over Festplassen strømmer ventemusikk i popmodus, supplert med spisse toner fra tusenvis av blokkfløyter. Elever, lærere og hele UKEN-staben står klare med de gamle skolefløytene i hånd, og klare til å slå den gamle Hongkong-rekorden i «verdens største blokkfløyteorkester» ned i fløytestøvlene.

Selv om noen av barna har vært klare i flere timer allerede, er det ingenting å si på entusiasmen når ordfører Herman Friele viser seg på scenen.

— Skal vi vinne dette verdensmesterskapet? spør ordføreren.

— JAAAA! brøler orkesteret, og vifter med en skog av fløyter mot himmelen. De jubler igjen når Friele snakker om verdens beste by, flottest av alt. Men det største jubelbruset kommer da to politimenn viser seg på scenen, for å høytidelig ta imot den tjukke bunken med lister over fløytespillere. For når verdensrekorder skal settes, skal alt gå riktig for seg, må vite. Listene skal telles i rekordfart under rekordforsøket, så administrativt etterpå.

Verdensrekordtradisjon

Hver UKEN siden 1980 har forsøkt å sette verdensrekord og havne i Guinness Rekordbok. Tidligere har studentene forsøkt seg på å sykle til Afrika på ergometersykkel, lage verdens lengste kleslenke, verdens største pannekake (som dessverre viste seg umulig å snu), verdens lengste gelétog, verdens største fiskekake og å selge verdens dyreste knapp.

I 2004 var målet å synge Elvis-karaoke lengst mulig. Resultatet ble 42 timer med «Jailhouse Rock», «It's Now or Never», «Love Me Tender» og andre Elvis-klassikere. I år gjelder det å få mer enn 3427 blokkfløytespillere til å spille i mer enn fem minutter sammenhengende.

— Valget av blokkfløyte var enkelt: 3500 pianoer er det nemlig ikke plass til. Og blokkfløyte har alle et forhold til, og alle har det, forteller Morten Danielsen, Rabalder- og verdensrekordsjef.

Selv synes han at blokkfløyten var et lite mareritt i skoledagene.

— Men nå har den fått en liten renessanse i mitt liv. Instrumentet er kanskje ikke helt nachspiel, men det finnes mange sammenhenger der det går an å blåse litt, smiler han.

Bølge for verdensrekorden

Mens politiet talte fløytespillere, underholdt Direksjonsmusikken med blant annet en spesialskrevet marsj, slik enhver spesiell anledning fortjener. Solisten på «Verdensrekordmarsjen» spiller saluttgevær, og advarer sitt publikum på forhånd:

— Putt det dere kan finne i ørene! Pølsebrød, yoghurtbeger, hva som helst!

Og det som lå mest for hånden, var naturligvis blokkfløytene, som mer enn en i kjempeorkesteret kjapt tenkte på.

En kjapp avsynging av bursdagssangen markerer Ibsenåret i samme slengen, før det endelig er klart for å spille på fløytene samtidig. Til oppvarming blir blokkfløytistene bedt om å «bare blåse». Og hvis noen lurer på om over 3500 blokkfløyter lager mye lyd, kan Bergens Tidende nå bekrefte det.

Rekordlåten er «Bjørnen sover», fordi den er enkel og kan spilles med bare tre fingrer. Etter en rask prøve i utakt, teller trommeslageren i Direksjonsmusikken endelig ned til rekord.

«Bjørnen sover, bjørnen sover, i sitt lune hi» spiller barne- og fUKENsjonærfingrer. Overraskende rent, så absolutt i takt, og veldig høyt. En fløyteløs lærer dirigerer sin lille del av orkesteret. Om og om igjen spiller de, mens klokken går. En gutt må riste fløyten tørr for spytt, men forsetter straks å spille.

— Siste gangen! Blås alt dere kan nå! roper den offisielle tidtakeren. Lydnivået stiger merkbart:

«...men en kan jo, men en kan jo, aldri være trygg» lyder over Festplassen enda en gang. Så bryter jubelen løs. Elevene hopper, løfter en fløyteskog mot himmelen og tar bølgen for verdensrekorden.

Knuste Hongkong

Alle skolebarn fra 4. til 7. trinn i Bergen og omegn var invitert til å delta i rekordforsøket. Flere elever fra 6A på Nordnes skole hadde kledd seg ut som Ibsen for anledningen.

— Det var litt kjedelig å spille så lenge, og jeg ble ganske kald på fingrene. Men det er jo gøy hvis vi klarer å sette verdensrekord, sier Ragnhild Veim (12). «Bjørnen sover» har hun i hvert fall lært seg utenat nå. Kontaktlærer og blokkfløyteentusiast Turid Skogedal lover å kjøpe rekordboken hvis Bergen kommer med.

Og med kommer Bergen. Etter en nøye gjennomgang av listene kommer Rabaldergruppen til at endelig antall blokkfløytister på Festplassen i går var 3638. Hongkong kan dermed anse rekorden sin for knust. Omtrent 3300 av fløytespillerne var barn, resten fUKENsjonærer, kunne en stolt Helle Alsheim Andersen, PR-sjef, meddele i går ettermiddag. Listene skal nå etterregistreres og oversendes Guinness.

EIRIK BREKKE