Strofer av Evert Taube strømmer ut i gangen utenfor eldresenteret i en lavblokk i Solheimslien. Innenfor sitter et tjuetall damer og et knippe eldre mannfolk og hygger seg med svensk visekunst en helt alminnelig onsdag i januar.

Men ikke helt alminnelig. Etter over 30 års drift er seniorsenteret truet av nedlegging. Det setter sitt preg på stemningen her i dag. Da hjelper det godt at Alf Nordgaard er tilbake med trekkspillet sitt og leder allsangen. Alf trakterer trekkspillet og underholder damene med morsomme og helt ferske sykehushistorier.

— Vi har savnet deg veldig. Alle sammen, kommer det oppmuntrende fra publikum.

Feiret med bløtkake

Daglig leder Sigrun Ervik hadde egentlig meldt faren over. Så kom oppsigelsen.

Da var det gått nesten et år siden politikerne i Årstad noe kryptisk vedtok «å fristille...og samordne» driften av Solheimslien seniorsenter med Solheims eldresenter nede i Solheimsviken.

— Da vi fikk pengene våre for 2002, feiret vi med bløtkake og kaffe. Da trodde vi administrasjonen hadde forstått at noe samordning ikke lot seg gjennomføre, sier Sigrun Ervik og legger til: - Jeg tror at vedtaket ble så kryptisk fordi ingen våget å bruke ordet nedlegging. Men i realiteten er det hva saken handler om, sier hun.

Mye for lite

Solheimslien seniorsenter drives av Nasjonalforeningens Helselag for Eldre i Bergen. Eldresenteret i Solheimslien er et stjerneeksempel på at kommunen får to kroner for 50 øre.

Utover driftsstøtten på vel 400.000 kroner dekker bydelen strøm og husleie for lokalene i lavblokken. Til gjengjeld får den et dagtilbud for 35 faste brukere, drevet med stort innslag av dugnad, medlemspenger og daglige loddtrekninger.

Til sammenlikning utgjør driftsstøtten til eldresenteret like mye som ett års drift av en eneste sykehjemsplass.

Alarmen har gått hos kamp for eldre. På møtet med bystyrerepresentanter tidligere denne uken var fremtiden for Solheimslien seniorsenter et tema.

— Uten eldresentrene får vi en enorm ensomhet blant de eldre. De isolerer seg og svekkes tidligere enn de ellers ville gjort, sier «eldregeneral» Helga Sellevold.

Henter og bringer

Hos Lene Blytt på kjøkkenet er det ryddet og klart for middagsservering. På menyen i dag står spekesild med tilbehør. Men først er det vafler og påsmurte rundstykker, kaffe og varm sjokolade. Det siste er onsdagstradisjon. Akkurat som søndagsmiddagen torsdag er det. De dagene koker Lene Blytt dobbelt opp med porsjoner.

— Vi kjenner brukerne våre, sier hun med et lurt smil.

Så går en av hjelperne for å hente en gammel dame ned på senteret til dagens middag. På samme måte får de som ber om det middag brakt hjem. Uteblir en fast bruker, er det alltid noen som sjekker om noe har skjedd.

Kommer til frokost

— Nifst. Helt forferdelig, lyder Elida Kleivens kommentar til nedleggingstrusselen. Hun kommer hit til frokost hver morgen og blir til middagen er unnagjort. Å ta turen helt ned i Solheimsviken regner hun som helt uaktuelt.

Bydelsdirektør Ågot Himle ser små muligheter for å omgjøre beslutningen om nedlegging.

— Vi har ikke midler til driften, så enkelt er det, sier hun.

Men bydelsdirektøren skal vite at siste strofe ikke er sunget ennå. Tirsdag er det varslet eldrebølge i Årstad bydelsstyre.

Så nå er de advart, politikerne.