Flemming Rose

Jelena Koslova kunne spilt hovedrollen i en russisk versjon av «Chicago», der en ukjent amatørsanger blir stjerne og berømthet i fengselet. Historien om Jelena Koslova kunne også ha foregått i Al Capones Amerika. Men, den utspiller seg i Vladimir Putins Russland og den har ikke noe med mafiaen å gjøre.

Den 23 år gamle leirfangen med høye kinnben og vakker stemme har aldri tatt timer i sang og dans, eller opptrådt for andre enn sine medfanger, venner og nærmeste familie. Men til tross for at hun har vært innesperret på tredje året i et kvinnefengsel 100 kilometer vest for Moskva er hun blitt en fetert stjerne, gjenstand for medfangers misunnelse, kjent i det ganske land og et ettertraktet intervjuobjekt i russisk presse.

Fange og stjerne

I slutten av måneden er hun en av 20 kvinner fra fangeleirer over alt i Russland som får sjansen til å opptre i hovedstaden på landets mest berømte scene, som de største navn i musikkbransjen alltid har drømt om å stå på.

— Jeg vet ikke, kommer det først en smule bluferdig fra Jelena Koslova.

— Her sitter man og soner en dom på seks år, og så får man plutselig en slik sjanse. Vær så god, Rossija konsertsal ved siden av Kreml, en hel scene for seg selv. Det er visst det man kaller skjebnen, tilføyer hun kokett.

Jelena Koslova skutter seg under det brune sjalet. Hun skylder på en forkjølelse når hun blir oppfordret til å vise sine evner. Den bryske leirsjefen Ljubov Poljakova har gjennomskuet henne.

— Ha, hun har fått nykker! Koslova er blitt så vant til at alle kommer for å høre henne, lyder det spottende fra major Poljakova, en liten, kraftig kvinne med dobbelthake og en uniform som fangene har sydd.

Raskt og moderne

Koslova har ennå ikke bestemt seg for hva hun vil synge i fengselsversjonen av Grand Prix-finalen i slutten av oktober, men det skal være noe moderne. Dansemusikk med fart i. Hun øver seg i leirens klubb der det er karaoke.

— Jeg tenker på hva slags klær jeg skal ha på, hva slags frisyre jeg skal ha, om jeg skal danse på scenen hvis det er en rask sang jeg skal synge. Jeg aner ikke hvordan man oppfører seg på en sånn scene!

Jelena Koslovas mor har lovet å fikse en ballkjole eller noen andre fine klær som datteren kan ha på seg i finalen. Jelena vil både ha sin mor, lillebror og søster til stede i salen når teppet går opp.

— Mor trodde ikke på meg da jeg fortalte at jeg hadde vunnet, men så leste hun en artikkel om meg i avisen. Hun kjøpte straks tre eksemplarer, ler Jelena Koslova.

Soner seks år

Som tenåring drømte Jelena Koslova om en karriere som fotomodell. I stedet røk hun i fengsel som 16-åring for salg og bruk av narkotika. Etter vel to år i et varetektsfengsel slapp hun ut med en betinget dom, men da hun et år senere ble tatt etter et innbrudd, lød dommen på åtte år. Den er senere redusert til seks, så Jelena Koslova kan regne med å bli løslatt i 2006.

Men så kom sangkonkurransen. Et filmteam reiste i fjor høst rundt i kvinneleirene og arrangerte konserter. Deltakere fikk synge en sang. Etterpå ble opptakene vurdert av et dommerpanel, som valgte ut 20 deltakere til finalen.

Rykter vil ha det til at noen av deltakerne allerede er på frifot og har fått platekontrakt. Jelena Koslova drømmer også om en karriere som popstjerne, hun håper på en kontrakt når hun har sonet sin dom. Og med russernes store interesse for forbryterverdenens folklore og fengselslyrikk er det ikke usannsynlig at hun vil lykkes.

— Grand Prix-finalen kan snu opp ned på livet hennes. Tenk hvis det er en producer som får øye på henne og gjør henne til et stort navn! sier leirsjefen, som ikke legger skjul på at hun foretrekker andre stemmer i leiren enn Koslovas.

— Det er sånn nymotens musikk hun synger. Men jeg er selvfølgelig ikke ekspert, tilføyer hun.

Løslatt på scenen ...?

Jelena Koslova har hørt at vinneren av fangenes Grand Prix blir løslatt på scenen, og det har hele tiden vært hennes motiv for å delta.

— Det sto i avisen, og det sier alle. Kommisjonen for benådning samles og gir vinneren rett til å gå hjem som fri kvinne, sier Jelena Koslova. Leirsjefen avviser det som «sludder». Det er ingen lov som gir anledning til det. Vinneren kan søke om benådning, og presidenten vil så ta stilling til saken, sier Poljakova. Men selvfølgelig blir ingen satt fri bare fordi han eller hun vinner en sangkonkurranse.

Når Jelena Koslova ikke synger, spiller teater eller musikal, jobber hun. De vel 1000 innsatte jobber på systuer i to lag fra tidlig morgen til sen kveld. De syr uniformer til hæren på eldgamle maskiner fra kommunismens tid.

<b>I ARBEID:</b> På foreldete maskiner syr de innsatte uniformer - blant annet til leirsjefen.
<b>PÅ INSPEKSJON:</b> Leirsjef Ljubov Poljakova (i midten) med parlamentets menneskerettighetskommissær Oleg Mironov på inspeksjon i leiren.
<b>KLAR FOR SANGKARRIERE:</b> Jelena Koslova forbereder seg for fangenes Melodi Grand Prix - hun synger for friheten.
<b>MOR OG BARN:</b> Mange av kvinnene i leiren foretrekker å bli gravide - for i dette fengslet er det egen barneavdeling der soningsforholdene er lettere for mor og barn.
<b>KVINNEFENGSELET</b>: I tv-stuen får de innsatte glimt av verden utenfor fengselet.