Det var den 25. august 1988 at daværende riksantikvar Stephan Tschudi-Madsen fylte 65 år, og fikk en bursdagsgave utenom det vanlige: En barokk hage på Damsgård Hovedgård.

— Vi har mange restaurerte hus i Bergen, men det er også viktig å restaurere det som ligger rundt. En hagerestaurering er den aller hyggeligste presangen man kan få, sier han. Hagen var den aller første i sitt slag i Bergen, nå er Stephan tilbake på gamle plener for å inspisere den noe spesielle bursdagshagen.

Stekte fisk fra hagen

Barlinden står fortsatt på sirlige rekker, klippet ned til kjegleformede busker. Det regner sidelengs, men botaniker og professor Dagfinn Moe lar seg ikke affisere av øs og pøs. Han var med på å rekonstruere hagen på 80-tallet, og forteller villig vekk om barokk hagefilosofi.

— På 1700-tallet var det viktig med symmetri og system. Naturen skulle bli underkastet menneskene, forteller han.

Hagene i barokken var preget av trender, akkurat som dagens hager. Men der man i dag knapt nok finner en gressplen uten trampoline, var fiskedammer på moten på 1780-tallet.

— Å servere karuss fra egen dam til middag var topp. Trenden kom fra Sentral-Europa, der alle skulle ha karuss-dammer, sier Dagfinn.

Og selvsagt har hagen på Damsgård fiskedam. Dagfinn kan avsløre at karussen er en benete fisk som egentlig egner seg dårlig som middag, men hva gjør man ikke for å følge trendene?

En duft av fortiden

Da hagen ble gjenskapt, var det viktig at hver eneste lille plante skulle være autentisk. Eksperter fra både England og Nederland ble koblet inn i jakten på antikke planter.

— En barokk hage blir som et museum. Vi trenger ikke å restaurere alle hager i hele verden, men det er viktig å ha eksempler, som en liten duft fra den gamle tid, sier Dagfinn.

— For 18 år siden snakket du like fengslende om disse tingene, sier Stephan, som nå har fylt 82. Men hagen er like vakker i dag som på den helt spesielle 65-årsdagen.

— De som rekonstruerte hagen hadde et utrolig engasjement, og en perfeksjonisme inntil det selvutslettende. Bare slik kan man gjenskape barokke hager, konkluderer Stephan.