RANDI KVINGE

-Barn lever i nuet. Fredrik vet ikke noe om sykdommen han har. Han er vokst opp med maskiner og tror alle barn har det slik, sier mamma Maren Monclair Pedersen.

Leukemi Siden november 1999 har Fredrik vært inn og ut av sykehus for å få cellegiftbehandling. Til sommeren blir han ferdig med behandlingen. Han har diagnosen leukemi og kommer aldri til å bli friskmeldt.

-Her på sykehuset blir det lagt stor vekt på at barna skal få ha en hverdag selv om de er syke. Sykepleierne er flinke til å finne på spillopper for barna. Det er svært viktig at barna ler og har det morsomt slik som andre barn, sier hun.

Siden januar har sykehuset hatt besøk av en klovn to ganger i uken. Det er etter hvert blitt et kjærkomment tilbud, og er høydepunktet for barna på onkologisk avdeling.

Må være ærlig -Første gang klovnen kom på besøk, var Fredrik livredd og kikket på henne gjennom vinduet. Nå er de blitt perlevenner, og han gleder seg hele dagen til hun kommer. Han har hengt opp ett bilde over sengen av seg og klovnen, sier mamma.

-Vi bruker oss selv for at barna skal ha det bra. Vi gir barna eventyrreiser, noen viser morsomme penner, andre har et godt fang å sitte på, sier assisterende oversykepleier på barneavdelingen ved Haukeland sykehus, Janneche Buanes.

-Det er ikke alltid nødvendig med latter og humor. Det kommer helt an på situasjonen og hvert enkelt barn. Det viktigste er å være ærlig overfor barna, sier hun.

På avdelingen er det tilbud om leketerapi med førskolelærere, musikkterapi og klovn. De har også fått en ny lekepark ute som venter på å bli tatt i bruk.Åse Straumnes som er førskolelærer i leketerapien på barneavdelingen, tror lek kan erstatte tabletter.

-En jente kom rett fra operasjonsstuen og inn til oss på leketerapien. Da hun kom, hadde hun vondt i hodet. I stedet for smertestillende tablett, tok hun en pille leketerapi, sier Straumnes.

Bryter rutinene -For barna skal det ikke mye til å bryte rutinene. Hvem som er morsomme og hva som er morsomt, er selvfølgelig individuelt for hvert barn. Men det er viktig at sykepleierne er bevisste på hvor mye latter betyr for barn. Barna er fulle av humor og lek. Humor bør være en viktig del av sykepleierutdanningen, sier Maren Monclair Pedersen.

-De eldre barna forstår mer av situasjonen, og det kan være vanskelig for dem å være på sykehus. Da er det viktig å avlede dem til å tenke på noe annet, sier hun.

Fredrik er ferdig med grøtmåltidet. Han vil ned og springe. Klar ferdig gå roper han, og spurter bortover korridoren. Pappa må springe like fort som ham for å få med maskinen. Lillesøster Amalie (1) kommer labbende etter.

Les også: Latter hjelper syke barn

FULL FART: Fredrik trives godt på sykehuset. Han spurter bortover syehuskorridoren med pappa Idar Pedersen på slep. (Foto: Helge Skodvin)