Hver onsdag og fredag deler Frelsesarmeens slumsøstre ut poser med mat til fattige. Da er det lille lokalet i Ladegårsdgaten fullstappet av mennesker som ser gavene som eneste mulighet til å holde det gående.

— Dette redder helgen min. Men det blir mindre og mindre i posene. Ikke fordi Frelsesarmeen ikke ønsker å gi, men fordi det blir stadig flere av oss, sier Reidun Bjørnsrud. Hun har gått på sosialen i ti år. De syv siste årene har trygden vært eneste inntektskilde.

— Jeg er for frisk for uføretrygd og for syk til å jobbe, sier alenemoren. Dermed står hun og sønnen igjen med under åtte tusen kroner i måneden. Det skal dekke mat, klær og regninger for de to. Husleie og strøm dekkes av staten.

Lever på julen hele året

— Det kommer alltid flere den siste uken før trygden kommer. Da har de rett og slett ikke mer penger igjen, sier offiser Marianne Naustdal. Bare i september dukket 24 nye ansikter opp.

— Det er ikke til å leve av, men heller ikke til å dø av. Men vil jeg ha ost for eksempel, eller hvis det ikke er mer vaskemiddel, ryker hele budsjettet, sier Bjørnsrud.

En pose består av hermetikk, pålegg, brød og smør. Har familien barn, legges også en pakke Nugatti oppi posen. Pengene kommer fra frivillige givere, særlig i julen. Julegrytene og åpne lommebøker i desember holder Frelsesarmeen gående hele året.

- Ingen oppturer

— Det handler om verdighet først og fremst. Slumsøstrene behandler oss alltid med respekt, ikke den forakten du møter ellers i samfunnet. Sosial- og trygdekontoret møter deg med en fryktelig nedlatenhet. De er en haug med maktmennesker og jeg er under. Jeg jobber og jobber, men kommer ikke videre, sier Bjørnsrud.

Med Fattigdomsmeldingen sier regjeringen at de vil satse på de fattigste. Et viktig tiltak er å få dem raskt ut i arbeid, slik at mennesker ikke blir holdt i sosialkontor-systemet over flere år slik Bjørnsrud opplever.

— Jeg ønsker meg en jobb å stå opp til og bedre inntekt. Slik det er nå finnes det ingen oppturer. Det er politikerne som får fribilletter til operaen. De som ikke vet hvor mye en liter melk koster.

FLERE FATTIGE: Slumsøstrene deler ut stadig flere matposer til byens fattige. - Dette redder helgen min, sier Reidun Bjørnsrud (t.v.), her sammen med offiser Marianne Naustdal.
Foto: Tor Høvik