— Dette er veldig tragisk. Våre tanker går til de pårørende, sa verftsdirektør Tor Leif Mongstad på en pressekonferanse ved verftet ved 12.45-tiden.

Det var ved 08.15-tiden i morges politiet fikk beskjed om den dramatiske ulykken.

Politiet opplyser til bt.no at en person er omkommet, mens tilstanden er kritisk for de to andre. Begge de overlevende får nå behandling ved Haukeland Universitetssykehus.

Forsøkte å redde kompis - To menn - henholdsvis 30 og 43 år - er bragt inn til Haukeland med hjertestans på grunn av oksygenmangel. Tilstanden for begge er kritisk, men stabil. De får intensiv behandling, får bt.no opplyst ved Haukeland Universitetssjukehus.

Alderen på de skadde er foreløpig ukjent.

Politiet opplyste på pressekonferansen at de to hardt skadde trolig har tatt seg ned i tanken for å redde den omkomne. Så har det altså selv mistet pusten - uvisst av hvilken grunn.

— Tre personer ble funnet livløse i tanken. Livet til den ene stod ikke til å redde, mens vi fikk pust i de to andre. De som overlevde er trolig de to som har ligget kortest i tanken, opplyser kommunelege Henrik Høberg i Hyllestad.

Skjærebrenning Den døde og de skadde er alle polske arbeidere. Arbeiderne drev med sliping og skjærebrenning da de ble rammet av akutt mangel på oksygen.

— De tre har ramlet ned i en tank i forbindelse med bygging av en dokk, sier operasjonsleder Olaug Holme i Sogn og Fjordane politidistrikt til bt.no.

Hvor lenge arbeiderne lå før de ble funnet, er uvisst. De tre arbeidet på et supplyskip.

Bevisstløse Alle tre var bevisstløse da de ble funnet. Det ble umiddelbart satt i gang livreddende tiltak etter den alvorlige ulykken.

Røykdykkere fra Industrivernet gikk ned i tanken - og fikk de tre mennene kjapt opp. Det kan ha reddet livet til to av dem.

Det var først meldt om gass i tanken, men det ble avkreftet. Bergen brannvesen fikk spørsmål om bistand med røykdykkere.

— Det er meldt om mangel på oksygen i tankene. Om de tre ble skadd i et fall, eller om det er oksygenmangelen som har påført dem skader, det vet vi ikke ennå, opplyser Holme.

Verftsdirektør Tor Leif Mongstad gjennomførte i ettermiddag en debriefing i kantinen, hvor de ansatte skal informes om hva som har skjedd.

— Dette er fryktelig tungt. Vi har kontakt en katoslk prest, som skal forsøke å støtte det polske miljøet ved verfet, sier verftsdirektøren.

Politiet og Arbeidstilsynet vil gjennomføre åstedsundersøkelser på ulykkesstedet i dag.

Per Marifjæren
TIL BERGEN: To legehelikopter landet ved 10.30-tiden på Grønneviksøren i Bergen med to av de skadde om bord. Foto: Rune Stølås