MARGUNN REE MICHELSEN

På ett eller annet tidspunkt ble navnet Lucia (lyspiken) forbundet med djevlenavnet Lucifer, som betyr «lysbringeren». Da oppsto den skremmende vetten Lussi, som første gang viste seg natt til den 13. desember og skapte redsel og frykt. Lussi er nærmest å regne som et uhyggelig arbeidstilsyn som kontrollerer at folk er ferdige med grovarbeidet til jul, og at de ikke arbeider med noe de ikke skal. Nåde dem som gjør noe galt! Ser hun at noen baker, eller at det ryker fra skorsteinen, er hun raskt oppe på taket og stirrer ned i pipen. Ser hun noe mistenkelig roper hun:

Inkje bryggja, inkje baga Inkje store eld havene! I verste fall kan Lussi hevne seg med å rive ned hele skorsteinen, eller komme farende ned i en voldsom fart.

Oskoreia — Åsgårdsreien

Skumle Lussi er derimot ingenting mot det som kan ventes seinere på natten. Da kommer nemlig oskoreia dundrende. Denne reia består av ridende daudinger - ånder - som ikke har gjort seg fortjent til å komme til himmelen, ei heller så mye vondt at de fortjener helvete. Deres straff er å ri helt til verdens ende kommer, en hvileløs og forferdelig tilværelse. De kommer med dunder og brak. Hestene har rødglødende øyne og stormer frem i vill fart, og daudingene på hesteryggen hyler og skriker og fekter med glødende stenger og vekter. Dersom de merker at det vil skje et mord i et hus, trenger de seg straks inn, finner seg plasser for å se på at mordet skjer. Er et menneske utendørs denne natten, og reia kommer, tar de med seg sjelen på en avsindig ferd. Et menneske blir visstnok aldri det samme etter, faktisk skyldig resten av livet.

Hekser og Mara

Som om dette ikke skulle være nok! Natten til den 13. desember er også trollkjerringene ute. I likhet med oskoreia prøvde også heksene å komme seg inn til folk for å gjøre ondskap, eller inn til dyrene for å ri på dem. Derfor var det viktig med korstegn, ofte tegnet med tjære, og stål, for å holde ondskapen borte. Heksene hadde med seg trollkatter. Den hadde flere funksjoner, blant annet stjal den melk til heksen. Da tok den seg inn i fjøset og drakk av juret til kyrne. Melken kastet trollkatten opp igjen etter at den var kommet hjem. Mara er en ondsinnet, kvinnelig vette som legger seg over brystet på sovende folk. Ordet mareritt kommer av dette.

Snakkende dyr

Dette er også natten da dyrene snakker med hverandre. Det er den eneste gangen i året at de forstår hva de andre dyrene sier. Gjennom hele natten prater de om ting som opptar dem, og om alt som har skjedd siden sist.

Litt av en natt, med andre ord.

TIL EVIG TID: Åsgårdsreien består av ridende daudinger - ånder - som ikke har gjort seg fortjent til å komme til himmelen, ei heller så mye vondt at de fortjener helvete.
HEKSENATT: Natten til 13. desember var også heksene på ferde. De prøvde å komme seg inn til folk for å gjøre ondskap, eller inn til dyrene for å ri på dem.