De vet å lage festivitas, de gamle marineoffiserene. Som i går, da offisersmessen fra fregatten KNM Bergen ble offisielt innviet, for andre gang.

Byrådsleder Monica Mæland fikk klippe snoren etter at pensjonert admiral Egil Jørgen Eikanger hadde ønsket velkommen. Gamleordfører Eilert Eilertsen var også med å kaste glans over minnet om den gamle fregatten med det velklingende navnet.

Så gammel var den da likevel ikke, men den seilte i nærmere 40 år, fra 1967 til 2005. Det er lenge for en marinebåt.

— Det er da ingen som kjører rundt i en 40 år gammel bil, var det en av sjøulkene som sa.

Likevel ikke museumsskip

Da skuten ble tatt ut av tjeneste og kommandoen strøket, var det noen som ville ha skipet som museum, men det lot seg ikke gjøre. En av de gamle fregattene i Oslo-klassen er tatt vare på og ligger i Horten.

— Det hadde blitt litt mye å vedlikeholde et helt skip, men ankeret har vi her ute i hagen. Det blir litt enklere, mente Egil Eikanger som sto for hyggestunden i går

Messen er også tatt vare på. Nå er den kommet på plass i portnerboligen i Gravdal.

— Her inne sto det likevel bare et svært biljardbord, og det har vi solgt, så nå er det blitt et flott lokale.

— Eg e' så glad vi fikk Monica til å åpne utstillingen. Det var ingen så spurte meg, eg ventet lenge, men så tenkte eg at vi kan spørre Monica. Hun har jo likevel ikke så mye å gjøre. Du kan godt holde møtene dine her, for her e' det ingen forstyrrelser. Vi har riktignok skipstelefonen, men den er bare til pynt, sa Eikanger.

Så ga han henne en crest som det heter på fagspråket, eller en plakett for oss uinnvidde, fra Bergen Militære Samfunn som takk for hjelpen og et minne fra anledningen. og overlot ordet til henne,

Stolt

— Jeg blir litt andektig av dette. Hun var ikke noen gammel dame, og sjøsatt før jeg ble født. Hun har seilt på de syv hav, og var en flott ambassadør for byen vår.

— Dette er et praktfullt arbeid, sa hun og nikket mot håndverkerne som har gjenskapt offisersmessen.

— Det er jo et kulturminne dette, ikke sant.

Selv hadde Eikanger kommandoen over fregatten KNM Bergen en gang, som den åttende skipssjefen. Den gangen gamleordføreren myndig hadde kommandoen over bystyresalen og byen Bergen.

— Vi hadde et utmerket samarbeid. Jeg fløy alltid bergensflagget når vi kom i havn. Eg husker 17. mai 1976, og vi hadde mottakelse nettopp i denne messen. Og kem tror dokker kom om bord? Jo, nettopp Eilertsen. Då ble det tatt it bilde, og det har eg her. Det skal du ha.

— Ja, men eg har det bildet fra før, sier Eilertsen.

— Du skal få it mykje flottere, i glass og ramme. Vi var veldig glad i deg, skjønner du, sier admiralen, og legger til:

— og du skal få et nytt bilde til 90-årsdagen.

Så da så, det var bare å adlyde ordre.

MESSEN: De gjorde jobben. Fra venstre Audun Storli, Rune Nyhammer, Frode Hjørnevik, Svein Kjerrgård, Arne Larsen, John Sigurd Paulsen og Ivar Knudsen.
ÅPNET: Byrådsleder Monica Mæland fikk æren av å klippe snoren, mens Egil Eikanger tak-ker og applauderer.
TAKK: Gamleordfører Eilert Eilertsen hadde en hyggestund i går, her sammen med Egil Eik-anger, en gammel kamerat.