• Altfor tidlig å gi seg, fastslår Leif Remme (57). Han er oppsagt fra Mjellem & Karlsen, men håper på ny jobb.

ØRJAN TORHEIM

Mandag var den 57-årige platearbeideren én av mange hundre arbeidsledige fra Mjellem & Karlsen Verft som oppsøkte Aetats spesialarrangerte jobbmesse i Folkets Hus. Kort tid etter at dørene åpnet klokken ti, var lokalet fylt til bristepunktet av ivrige jobbjegere.

Fulle navnelister

— Helt fantastisk, stråler Mona Havreberg, daglig leder i det bergensbaserte rekrutteringsfirmaet Qmann. Etter vel halvannen time i går, kunne Havreberg telle opp 46 interesserte som hadde skrevet seg på navneliste - i tillegg til mange muntlig henvendelser.

Firmaet hennes jobber til vanlig med å skaffe utenlandsk arbeidskraft til norske virksomheter, men etter Mjellem-konkursen i august var oppdragsgiverne raskt på banen.

— Vi skal skaffe 50-60 fagarbeidere til faste jobber i 14 ulike industribedrifter, de fleste utenfor Hordaland. Mange av oppdragsgiverne våre er fremdeles mest interessert i norsk arbeidskraft, så dette blir det helt sikkert jobbkontrakter ut av, konstaterer en fornøyd Havreberg.

Inger Ekeberg, rekrutteringskonsulent i personalutviklings- og vikarbyrået Temp-Team, var ikke mindre oppglødd.

— Dette er akkurat det vi er på jakt etter. Av de fagarbeiderne som har meldt sin interesse hos oss i dag, er vi sikker på å få mange ut i jobb i løpet av nærmeste fremtid, forsikrer hun.

Rar opplevelse

24 virksomheter var representert på gårsdagens jobbmesse. Av disse var fem-seks vikar- og rekrutteringsbyråer, resten selvstendige bedrifter.

— Får vi mer enn ti nye sjåfører, er det svært bra, sier Leif Jørgen Ulvatne fra Gaia Trafikk. Fra sin stand i hjørnet fanget Gaias representanter opp i underkant av 20 ledige Mjellem-arbeidere som sa seg seriøst interesserte i en jobbfremtid bak bussrattet.

Mjellem-veteran Andreas Sletten (55) var godt fornøyd med mandagens jobbmesse. Men etter nesten 33 år som sveiser på Mjellem'en, og med 40 år i arbeidslivet, var det en rar opplevelse for 55-åringen å være på jobbjakt.

— Hadde aldri trodd jeg skulle oppleve dette. Har prøvd å ringe litt rundt, men når man er blitt over 50 år... Ja, du vet, sier Sletten. - Derfor er det helt topp med en messe som viser oss hvilke muligheter som finnes.

Fra den yngre delen av Mjellem-garden møtte vi lærlingene Stian Zachariassen (18) og Tony Sagen (19). Verftskonkursen gjorde at begge fikk læretiden avbrutt etter halvgått løp.

— Nå er vi ute etter en bedrift som vil ha oss i hvert fall ett år til. Og etter de tilbakemeldingene vi har fått i dag, blir ikke det noe problem, smiler Stian og Tony.

«Over all forventning»

Også fylkesarbeidssjef Tommy Johansen smilte bredt i går.

— Dette har gått over all forventning. Vi var usikre på responsen, men en kjapp gjennomgang viser at rundt 250 Mjellem-ledige har vært innom, oppsummerer han. Etter gårsdagens messesuksess er fylkesarbeidssjefen mer optimistisk enn noensinne:

— Jeg tror de aller fleste Mjellem-ledige vil være i ny jobb om kort tid, spår han.

JOBBJEGER: Leif Remme (nr. to fra venstre) var en over 200 arbeidsledige Mjellem & Karlsen-arbeidere som i går lette etter drømmejobben på Aetats store jobbmesse. Og han hadde litt å velge i: Rundt 250 ledige stillinger ble lagt frem.
Foto: Roar Christiansen