TOR KRISTIANSEN

— Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle stå i fjellet og grine. Sist søndag gjorde jeg det, forteller Geo Wilson. Han var med da Henning Madsens foreldre ville se stedet ved Markskilfossen der ulykken skjedde.

Geo Wilson er initiativtaker til Styrkeprøven Rett Vest. I 15 år har han fått med venner og kjente på den 50 kilometer lange turen over åtte fjell i Bergen. For første gang satt han hjemme i år, ikke i form til en så lang tur. Da ulykken skjedde, la han alt til side og stilte opp for å hjelpe.

Overskuddet forsvant

— Vi har trengt hverandre i denne tiden. Ulykken har satt ting i perspektiv. Å gå tur i fjellet er ikke lenger noen selvfølge, innrømmer Geo Wilson. Vi sitter på advokatkontoret i Markeveien og prater. Skipsrederen solgte seg ut, omskolerte seg og er selvstendig advokat på andre året. Overskuddet til å skjøtte advokatgjerningen har vært borte denne uken.

— Jeg har grublet mye. Hundrevis av ganger har jeg tenkt gjennom ruten de siste meterne frem til fossen, forteller Wilson. Hjemme har han gått og dillet og ryddet. Konens trøst har vært til stor hjelp disse dagene.

— Hva skapte din egen interesse for å gå i fjellet?

— Jeg fant roen i fjellet, fikk tid til å tenke og utviklet mange gode ideer nettopp der. Ofte gikk jeg alene fordi jeg ville hurtigst mulig frem, sier Geo Wilson. Først de siste år har han begynt å legge merke til blomstene og plantene i naturen, hele 50 forskjellige rundt hytten på Ustaoset.

Klump i magen

— Hvordan fikk du ideen til å dra i gang Styrkeprøven?

— Jeg leste om brødrene Kryvis dagstur fra Gullbotn til Loddefjord. Bergenserne har en fenomenal fjellverden utenfor stuedøren, understreker Wilson og synes flere bør oppdage at her finnes andre fjell enn Ulriken, Fløyen og Løvstakken. Han innrømmer at løypeprofilen på turen over de åtte fjell er tussete og at turen er på grensen av det mange kan makte. Det som begynte som en vennetur, har nå utviklet seg til en kultur der deltakerne tester seg selv. Aldri er turen avertert. Jungeltelegrafen har likevel trukket folk. De siste år har flere delt på organiseringen. I år var alt overlatt til andre.

Ulykken lørdag der Eirik Hjertnes Bratland og Henning Madsen plutselig ble revet med av vannmassene i Markskilfossen, snudde opp ned på alt det flotte ved denne turen. «For en meningsløs helg», sa kontordamen da Geo Wilson kom på jobb mandag. Fortsatt sitter han med i klump i magen som ikke forsvinner.

«Kunne vært mine sønner»

— Ulykken traff oss som et lyn. Det kunne vært meg selv eller en av mine sønner som var tatt av fossen, innrømmer Geo Wilson. Han engasjerte seg med en gang i arbeidet med å organisere et støtteapparat for pårørende og turdeltakere, og berømmer politiets informasjonssjef Trygve Hillestad for gode råd.

Foruten samling for turdeltakerne lørdag og tur til fossen søndag, har Wilson eller andre fra arrangementskomiteen vært på Katedralskolen og pratet med Henning Madsens medelever. De har og vært på arbeidsplassen til Eirik Hjertnes Bratland. I går deltok de i begge begravelsene. I dag arrangerer de en minnemarkering i fjellet for Eirik Hjertnes Bratlands familie og venner.

— Hva kunne dere gjort annerledes?

— Vi har tenkt svært mye på det. At vannmengden kunne bli så faretruende stor, var vi ikke klar over. Noen går på tid. Om de var blitt anbefalt en annen rute, hadde de kanskje likevel valgt den korteste. Kommer det mye nedbør et annet år, må vi endre ruten og forby folk å krysse på det faretruende punktet.

Geo Wilson Stilling: Advokat

Aktuell: Initiativtaker til Styrkeprøven Rett Vest