Bak gule murvegger i de gamle bensinstasjonslokalene i Paradiskrysset gir de unge møbeltapetsererne Per-André «Pelle» Wiberg (30), Unni Cecilie Andersen (32) og Kikki Lærum Roll-Andersen (35) gamle, ærverdige møbler en ny sjanse til å glitre.

— Vi har kunder i alle aldersklasser, også en god del ungdommer. De er mye mer opptatte av å bevare gamle møbler enn det foreldrene deres var. I dag er det faktisk trendy med solide, gamle møbler hjemme, forklarer innehaver Pelle.

Møøø ...

Av og til holder de unge møbeltapetsererne kurs for dem som ønsker å restaurere møblene sine selv. Som nå i helgen, da det var hektisk kursvirksomhet i de gamle bensinstasjonslokalene.

— Dette skal bli kustolen vår, sier Camilla Dahl (25) og klapper en gammel lenestol på den lubne seteputen. Stolt viser hun frem stoffprøven til det nye trekket: Lysebrune kuflekker strødd utover offwhite kuskinnimitasjon.

— Det er mange Herrens år siden min mor kjøpte den over hundre år gamle stolen på auksjon. Siden har den stått lagret på låven vår hjemme på Geilo. Stolen hadde slitt, rødt plysjtrekk og mange knapper i ryggen. Men nå skal den altså bli en stilig kustol, gliser Camillas samboer Thomas Øyo (30).

Egentlig er det ikke så rart at de har valgt moderne kutrekk til den over hundre år gamle godstolen. Camilla jobber nemlig som dyrepleier og Thomas er dyrlege ...

Kattepanser og blå negl

Lenger inne i lokalene er ekteparet Jorunn (42) og Stein (44) Ytrestøyl fra Loddefjord opptatt med å sy nye trekk til to forholdsvis moderne lenestoler. Det gamle trekket var, for så si det mildt, oppbrukt.

— Vi driver med katteoppdrett. For tiden har vi syv katter hjemme. Trenger vel ikke å si mer enn det, smiler Jorunn.

— Vi har tatt vare på det som kunne tas vare på - som glidelåser, skumgummitrekk og hardplastseter. Og så har vi sydd tykk skai på innsiden av de nye trekkene. Helt genialt som «panser» mot iltre katteklør, flirer Stein.

Borte i en krok står Kirsti Waage (55). Hun er snart ferdig med sitt prosjekt, en liten engelsk damestol fra før forrige århundreskifte. Det dyprøde mahognitreverket er innsatt med vakker intarsia. Nå gløder stolen som aldri før - nypolert og med lekkert, gullgult trekk over den hestehårsbesatte sitteputen.

— Det har kostet meg en god porsjon tålmodighet og en blå negl. Men jammen er det verdt det når man ser hvilket smykke stolen er blitt, sier hun fornøyd.

Tålmodighetshåndverk

Å få orden på en nedsittet gammel stol er tidkrevende, skjønner vi.

— Det hender riktignok at det kan være nok å stramme eller sette på nye gjordbånd (de vevde båndene av jute, som fjærene er festet til på undersiden av stolsetet). Men må man ta hele prosessen, er det mye som skal på plass, sier Pelle og forklarer:

— Først skal springfjærene sys til gjordbåndet og bindes ned så man får formen på setet. Deretter skal grunnstrien strekkes over, strammes for hånd og syes fast i fjærene hele veien rundt. Deretter legges alfagress på og formes med fasongstrie. Så kommer overstopping av hestehår eller elakrin (palmefibre). For å få overflaten litt bløtere, legges det på noen lag ullvatt. Deretter kommer et hvitt lerretstrekk. Og så, til sist, selve møbeltrekket.

Gjør-det-selv

Puh! Vi skjønner fort at dette kan koste både mye tid og mange penger.

— Men det er vel verdt det. Flotte, gamle og forseggjorte møbler er synlige tegn på en stolt, gammel håndverkstradisjon. Møblene er ofte svært solid laget, ment for et langt møbelliv. Og selv om yttertrekk, stolben og bordhjørner slites i stykker, er som oftest selve møbelet intakt. Og det trenger slett ikke bli så dyrt. Går du på kurs, som det vi har denne helgen, gjør du jo mesteparten av jobben selv, smiler møbeltapetserer Unni Cecilie entusiastisk.

På tide å ta seg en tur på loftet eller i kjelleren? Kanskje eier du et potensielt møbelsmykke, du og ...

HALVVEIS KUSTOL: Ennå er ikke stolen til Camilla Dahl (til venstre) og Thomas Øyo (med ryggen til) iført det lekre kuskinnstrekket. Først må møbeltapetsererne Per-André Wiberg og Unni Cecilie Andersen fortelle dem steg-for-steg hva underlaget skal være.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG