• Dessverre, dessverre, Rigmor Olsen på Ågotnes, det var ikke en ekte førsteutgave av Donald Duck du fant i kommoden på gutteværelset.

Det er ikke første gang at tegneserieveteranen Bjørn Dahl må skuffe folk som tror de er kommet over førsteutgaven av Donald fra desember 1948.

Og her kommer forklaringen:

— I 1988 ga Hjemmet ut 1948-bladet som jubileumsutgave. Kopien ble trykket i hele tre hundre tusen eksemplarer, men dessverre glemte forlaget å markere i bladet at det var snakk om en kopi, forteller Dahl.

Han sitter selv på en ekte førsteutgave, et blad han i 1977 kjøpte for 450 kroner. Forrige helg ble en tilsvarende førsteutgave solgt på auksjon i Oslo for 30.000 kroner.

En litt finere en, riktignok.

— I 1977 ville et slikt blad i perfekt stand neppe innbrakt eieren mer enn en knapp tusenlapp. Frem til i dag er verdien på de mest velholdte bladene steget enormt, forteller Dahl.

Han anslår at det i dag kan finnes om lag 300 originale eksemplarer av førsteutgaven av Donald i Norge. I 1948 ble bladet trykket i 40.000 eksemplarer.

Til alle som måtte lure på om de sitter på en ekte eller uekte førsteutgave, sier Dahl at den enkleste testen er å sjekke fargene. Er Donalds jakke på omslaget lyseblå, er det snakk om en kopi - er den mørkeblå, er det en original, og du er styrtrik.

— Kopien avsløres også på en hvit kant ytterst på alle sidene, og på at papiret kjennes mer gummiert, sier Dahl, og må altså skuffe Rigmor Olsen med at hun ikke trakk det store Donald-loddet denne gangen.

STOR FORSKJELL: Til venstre en original førsteutgave av Donald Duck, fra desember 1948. Til høyre en av de 300.000 kopien som ble trykket opp i 1988. Fargen og papirkvaliteten avslører kopien.