Hva gjør du når du er nyansatt politisk rådgiver i et departement og blir konfrontert med ord som "snurrevad" og "ringnot"? Søker på Youtube, selvfølgelig.

Ap-politiker Tord Dale fra Sogndal begynte som politisk rådgiver i Fiskeri— og kystdepartementet i fjor høst. Dale har bakgrunn som sykepleier, og mye av vokabularet i fiskeindustrien var gresk for han.

- Undervurdert

— Det var snakk om ting som autoline, snurrevad, ringnot og snurpenot, ting jeg knapt nok hadde hørt om, forteller Dale. På Youtube fant han forklaringer på alle begrepene.

— Man kan selvfølgelig lese seg opp, men det er mye mer informativt å se det på film, sier Dale som også har brukt Youtube til blant annet å lære seg skøyteteknikk for ski.

— Youtube er en undervurdert kilde til kunnskap, slår han fast.

Youtube er nemlig blitt en populær kilde til ny kunnskap. Her kommer bloggeren med sminketips, den profesjonelle treneren legger ut treningstips, og man kan få opplæring i matte og andre fag. Alt er gratis, lett tilgjengelig og ofte svært pedagogisk.

Dropper bruksanvisningen

— Youtube gjør at man ikke trenger bruksanvisning til noe lenger, sier Jan Grønbech, administrerende direktør i Google Norge.

— Vil du lage kinesisk fiskesuppe eller sette sammen et Ikea-møbel, vil du garantert finne oppskriften på Youtube, sier Grønbech.

I Pistol Shrimps sin video, "Titanic Super 3D", har de lagt på ny lyd og klippet seg selv inn i enkelte scener, de har også lagt på eksplosjoner, klippet inn figurer fra filmserien "Star Wars", og mye annet. Mye av dette har duoen lært nettopp på Youtube.— Det er mye greiere å se ting gjort på Youtube, enn bare å lese en bruksanvisning, sier Christer Larsen.

I 2010 fikk pinsemenigheten Connection på Osterøy nye instrumenter, men hadde ingen til å spille på dem. Heldigvis hadde de Youtube.

Digital spillelærer

Kai-Robin Solberg (16) og Benjamin Tysse (15) satte seg ned hver for seg med henholdsvis synthesizer og elgitar og hver sin datamaskin. De begynte med å lære seg noter og grep på Youtube, deretter gikk de over til å lære hele sanger. To og et halv år senere spiller de jevnlig konserter og planlegger å gi ut en CD med bandet Impact lovsang.

LÆRTE Å SPILLE: Kai-Robin Solberg (16) og Benjamin Tysse (15) lærte seg å spille synthesizer og elgitar på Youtube. To og et halv år senere spiller de jevnlig konserter og planlegger å gi ut en CD med bandet Impact Lovsang.

— Før det hadde jeg bare spilt litt gitar, sier Kai-Robin, som forteller at han trente opp til ti timer i uken. På Youtube kan man i fred og ro se en øvingsvideo så mange ganger man vil. Alt skjer i eget tempo.- Folk vi har snakket med sier vi er blitt veldig gode. Vi har i hvert fall blitt mye bedre enn da vi startet å øve, sier Benjamin.

Hva har du lært på Youtube?