Det var om ettermiddagen 22. september 2005 at styret i Bergens Tidende bestemte at fra september i år skulle fullformathistorien også være over for Bergens Tidende. Lørdag morgen trer vedtaket i kraft. Ikke bare for BT. Også Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen halveres i format, men slett ikke i tykkelse.

Tilbake på fullformathaugen står lokalavisen Møre-Nytt alene igjen. Men også der vurderes overgang til tabloid. Trenden fra avisverdenen jorden rundt har dermed fått fullt gjennomslag i den store avislesernasjonen Norge. Tendensen som begynte i USA, og slo kraftig innover Europa tidlig på 2000-tallet. Da The Independent og ærverdige The Times i London også ga etter for de fleste lesernes ønsker i 2003, ja da var det mange som så at det samme nok kom til å skje i Norge.

Aftenposten

Det mest utenkelige var kanskje at Aftenposten skiftet format. Men under ledelse av sjefredaktør Hans Erik Matre ble «tanten» i Oslo tabloid allerede i januar i fjor. Det var forresten den samme Matre som fikk Bergens Tidende til å komme ut om søndagene igjen, fra 15. september 1996. Da var han nemlig både sjefredaktør og adm.direktør i avisen.

— Jeg er ikke overrasket over Aftenpostens avgjørelse, men den forandrer ikke vår holdning, sa sjefredaktør Einar Hålien i BT dagen etter vedtaket i Aftenposten. Frykten for tapte annonseinntekter, og annonsesamarbeidet med fullformatavisene i Stavanger, Trondheim og Kristiansand, var årsaken til Håliens og BT-styrets syn. BT skulle fortsette i det formatet flyreisende og busspassasjerer ikke liker.

Ikke første BT-tabloid

Høsten året etter hadde nervene roet seg. Alle de fire avisene skjønte at det ikke var noen vei utenom. Dessuten hadde Aftenpostens omlegging blitt en suksess. I alle fall i starten. Dermed har Bt utgitt sin siste fullformatavis. Ja, ingen vet vel det med sikkerhet. Trender kan som kjent snu. Og BT har faktisk både vært mindre enn tabloid, og dobbelt så stor som den utgaven vi har hatt hittil. Ja, du leste rett. Ved det forrige århundreskiftet var faktisk Bergens Tidende så stor som en fullt utbrettet utgave av fullformatavisen. Hvis du ikke tror det, så oppsøk BTs mest historieinteresserte, Ole Henrik Loftaas, i ekspedisjonen. Han har garantert en slik storavis gjemt et eller annet sted.

Tro forresten ikke at den nåværende tabloidavisen er den første småutgaven av Bergens Tidende på andre dager enn søndager. Tidligere sjefredaktør og BT-historiker Kjartan Rødland kan betro oss at fra starten i 1868 var avisen faktisk mindre enn tabloid.

— Svært nær, men mindre. Det gikk imidlertid ikke veldig lang tid før det ble et seksspalters format på BT, sier Rødland.

— Vemodig at vi har utgitt vår siste fullformatavis?

— Det er nok ingen vei utenom, sier Rødland.

Da han begynte i BT i 1976 var opplaget 82.000. Da han gikk av som sjefredaktør 10 år senere var opplaget over 100.000. Så kom internett og opplagsnedgang over hele Norge.

Fra gotisk til latin

Visste du forresten at det var først i 1913 at BT la over fra gotiske til latinske bokstaver? At BT hadde en tabloidavis som magasin i søndagsutgaven på 1930-tallet? Og at første gang BT hadde farge på førstesiden var 20. april 1929? Fargen var rød. Firefarget førsteside kom først på midten av 1950-tallet.

Man glemmer også fort i avisbransjen. Skiftet med typografer og journalister som laget den siste fullformatavisen kunne, for eksempel, ikke svare med sikkerhet på når BT kom ut med sin første, ekte tabloidavis. Ingen hadde særlig tid til å sjekke heller. Til det var temperaturen for høy før deadline. Den siste fullformatavisen preges nemlig av triste nyheter. Og stoff og bilder komm sent i havn. Også Marit Voldsæter stresser oss litt ekstra, denne siste kvelden vi kan skrive langt. Showet hennes sluttet sent, og hun skal snakkes med etterpå.

Første gang Bergens Tidende kom ut med en ekte tabloidavis var påskeaften 2002. Søndagsavisen vår ble tabloid fra 28. september 2003. Fredagens var den siste store. Legg den et trygt sted når du er ferdig!

SISTE GANG: Førstesiden til den siste fullformatavisen til Bergens Tidende planlegges sent i går kveld. Desktypograf Trond Solberg finpusser siden i samarbeid med førstesideredigerer Linda Vatnelid, billedredigerer Marita Aarekol og utgavesjef Anne Hovden. Førstesidene forandres utover kvelden. Kanskje var det ikke denne du fikk hjem.
Skodvin, helge