Fire minutter over midnatt går alarmen for det brannvesenet frykter mest: En brann i Sandviken.

Vaktlaget ved hovedbrannstasjonen i Bergen er samlet på balkongen. De ser utover vannet og racketene i åssiden. Klokken er så vidt over midnatt, 1. januar, da en ny alarm går. Det skal brenne i et bolighus i Sandviken.

Fra raketter og nyttårshilsener endres plutselig mine fra smil til alvor. På litt over ett minutt er stasjonsbygget tomt. Brannmannskapene har sklidd ned brannstolpen fått på seg utstyret og er på vei ut av garasjen. Hele stasjonen rykker ut.

Vi går tilbake noen timer ...

Svorsk

En 50 tommer stor Fredrik Skavlan gliser og snakker lavt i bakgrunn. Om han snakker til de 13 som er på vakt ved Bergen Brannstasjon er heller usikkert, men så hører ikke vaktlaget så nøye etter på svorsken til hele Norge og Sveriges Skavlan.

— Denne TV-en er nok den mest brukte i hele byen, det står alltid på. Men det er sjeldent vi får sett ferdig et program, sier Roald Sunde, brannmester og på vakt på nyttårsaften.

Da BT besøkte stasjonen mellom Busstasjonen og Store Lungegårdsvannet natt til det nye året var det stille før en forventet storm.

31. desember klokken er 22.00. Pinnekjøttmiddagen er fortært. Det sparers ikke på noe for dem som må være på vakt på en kveld som dette. Fanta exotic (ja, du leste riktig), sjokolade, kaffe, klementiner og druer står på de små bordene som omringer hvilestolene i stuen. En stol til hver mann på vakt. Noen har et halvt øye til nevnte Skavland. Lasse Vestby har hodet i et sudokuspill på VGs tv-side.

Vaktlaget har vært på jobb siden klokken 08.00 og går av 24 timer senere.

- Forventer at noe skal skje

  • I dag har vi kjørt rundt og inspisert fremkommelighet i gatene så har vi trent og gjort litt annet forskjellig. Nå er vi ferdig med dagens gjøremål, nå går tiden til å vente, forteller brannmann Emil Ellingsen.

Han byttet til seg vakten denne nyttårsaftenen til fordel for å være hjemme med sin kone og to barn på julaften.

— Familien ville nok helst hatt meg hjemme i kveld også, men vi hadde i alle fall julaften, fortsetter han.

Han forteller videre at det er en litt annen stemning på bygget på en kveld som dette.

Brigadeleder Kristian Nordanger, nikker enig og utdyper;

— Vi forventer at det skal skje noe på en kveld som dette, men det skjer ikke noe mer i dag enn andre dager. Det vi ser er at det er særlig ungdom som tror det er gøy å tenne på containere, som gjør at vi må rykke ut, sier han.

Han forklarer videre at folk er senere oppe og mer observante på muligheten for brann.

— Der må vi gi media skryt som skriver og forteller at folk må passe på. Og det hjelper. Folk er raske på å melde fra om de ser noe.

Alarmen går

Sudokuspillet er lagt vekk og diskusjonen i den lyse stuen med de komfortable stolene er akkurat nå på om et hus brenner opp eller ned. Stemningen er god.

— Men vi bruker mye tid på faglig prat også, skyter Emil Ellingsen inn.

Så går alarmen. Stolene som til nå har ligget i en liggende posisjon blir rettet opp mens stemningen blir skjerpet.

En automatisk brannalarm ved City Park Bergen i Markeveien 7 er løst ut. Én bli rykker ut.

Falsk alarm, ingen fare denne gangen.

Brannbilen er tilbake i garasjen, dørene er åpne og utstyret på plass, det skal gå fort å få på seg utstyret om alarmen skulle gå nok en gang.

Én time senere

Vi hopper en time frem, igjen. De 13 er på vei mot Sandviken etter at alarmen gikk klokken 00.04. Frykten for en brann i trehusbebyggelsen i stiv kuling på nyttårsaften er ingen god start på det nye året.

Så kommer kontrabeskjed. Meldingen var kun en bagatell. De 13 reiser tilbake til garasjen, parkerer brannbilene.

Igjen står dørene åpne klare for neste utrykning.

— Det er jo dette vi håper på hver dag, at det ikke skal være stille og rolig. Men når alarmen går er vi klare, døgnet rundt, sier brigadeleder Kristian Nordanger.

Epilog: Årets første dager har imidlertid vært alt annet enn rolig ...

Første nyttårsdag:

Ni barn husløse etter brann

Husbrann stanset togtrafikken

Brann på Askøy

Fem branner på to timer Andre nyttårsdag:

Storbrann i Bergen sentrum