• Ingen bilder uten slør! Kurdisk-irakiske Arazoo driver en av 15 frisørsalonger langs Håkons- og Nygårdsgaten. En verden i mikroformat.

Anne-Mette Landmark

Håkonsgaten + Nygårdsgaten = Hår, hår, hår! Det danses som det spilles i salongene. Hver og én har sitt særpreg, fordelt mellom personlighet, klasse, stil og lommebok. Et pris— og kulturgalleri for de klippetrengte. Med få skritt veksler du mellom eksotisk og traust norsk atmosfære. Inntrykkene spenner mellom 60-talls-estetikk, og trendy look. For vask, klipp og føn ligger prisene fra 120 til 590 kroner. Og konkurransen, er det få som bekymrer seg over.

Slørdamene

Ingen forbipasserende får smugtitte på de muslimske kvinnenes vakre hårpryd. Blomstrede gardiner dekker de store vinduene ut mot gaten. Et fremmed språk dominerer, men smilene forstår vi. Mennesker, lukt, lyd og atmosfære presenterer en eksotisk verden i mikroformat. Langs den ene veggen dominerer en brun skinnsalong. På veggen henger et tykt, eksotisk teppe med bilde av en vakker kvinne. Juleglitter former håp om et godt 2006, sammen med røde, glinsende julekuler.

Sansene er i høyspenn hos fotografen, som klør i avtrekkeren. Ingen bilder uten slør! Kurdisk-irakiske Arazoo tar på seg skautet.

— Nå kan du ta bilde, tillater hun beskjedent.

I fem år har hun drevet Valan Frisør sammen med sin mann. Dame- og herresalong ligger nå vegg i vegg. For en måned siden startet paret opp en salong kun for kvinner.

— Vi dekker et behov for muslimske kvinner, men størsteparten av kundekretsen vår er faktisk norsk, forteller hun blidt.

— Jeg pleier å gå til den russiske på hjørnet, men hun var stengt i dag, forteller Selma Ness, fra Fana.

I herresalongen har du både inn- og utsyn. Chalak, mannen til Arazoo, snur seg smilende fra kunden. Forteller, klipper, snur seg. En stødig hånd lar norske, tynne fjoner dale mot gulvet. Tilsynelatende klipper han i blinde.

På veggen henger en torader og en oot.

  • Jeg spiller om jeg får lyst. Da jeg jobbet i norsk salong, opplevde jeg at kunder ikke snakket med hverandre. Her er atmosfæren mer åpen. Vennskap etableres.

Chalak, som for øvrig betyr «aktiv», demonstrerer sine musikalske kunnskaper med toraderen og ooten som henger på veggen. Eksotiske toner treffer trommehinnen. På den lyslilla veggen vis-à-vis ham henger en tv. Salmen «Jeg er i Herrens hender» flyter ut i rommet. Alt; mennesker, språk, farger og stemning, gir dette unike; følelsen av å være et annet sted!

Tid for bønn

I lokalet til Siesta er det tomt. Ingen kunder, ingen ekspederer. Fra bakrommet høres visking som minner om fortrolig samtale. Noe rådvill blir vi stående midt på gulvet. I sekundene som følger, skifter stemningen fra irritasjon til ærbødighet; det er bønnetid.

Etter noen minutter klirrer Almudaffar seg gjennom forhenget.

— Velkommen! Hva kan jeg gjøre for dere?

Hjerteligheten veier opp for ventetiden. I fem år har Almudaffar klippet studenter og pensjonister til redusert pris.

— Vi solgte konas gull for å samle nok startkapital.

På gebrokkent norsk, med et stort smil rundt munnen, barføtt i sandaler - sjarmerer irakeren oss rett i senk.

— Hun sa det var greit. Bare jeg tjente nok penger til å kjøpe nytt.

Lukten av sitron

I taket hos Trendy, henger noen udefinerbare lysekroner som er ment å få kunden til å slappe av. Lyden fra vindharpen over døren skal motvirke sluken utendørs.

— Ifølge Feng Shui - en kinesisk filosofi, gir vannavløp negativ energi. Penger kan gå tapt. Med armer og bein forklarer Lidia fra Russland om sitt alternative konsept. Hun vil ha noe mer enn en syntetisk salong.

— Nei, dette er ikke noen fabrikk. Vi skal ha tid for hver enkelt. Noen ganger sovner kundene når de får hodebunnsmassasje. Vet du at du bør drikke konjakk før du farger håret, eller noe varmt? Det øker blodsirkulasjonen, sier hun i samme åndedrag.

— Pff, pff...

Lidia trykker på sitrondufteren som henger på veggen. Er det ikke slik vi har på do da?

— Sitronduft gir oss lyst til å kjøpe, ler damen med mål om å kombinere hår og kunstgalleri.

I bakgrunnen spilles avslappende musikk. Grønn te blir servert. Godt for å holde seg ung!

Og på din neste date; ikke kle deg i svart. Helst noe rødlig, av mykt materiale. Angora eller velour...

Bare guttefrisører

Det bærer nordover i løypen, mot mer vestlig atmosfære. Litt bakpå etter grønn te og sovemusikk, våkner vi raskt opp igjen inne hos Stepp. For to år siden flyttet salongen fra Hollendergaten. Høy, trendy musikk får kroppen til å bevege seg uten at vi riktig er klar over det. Frisør Ståle vrikker rumpa i takt med musikken, samtidig som han legger en siste kjærlig hånd på en New Look. All fokus rettes mot kunden. Salongens kjæledegge lider dog under mangel på oppmerksomhet.

— Stakkars ..., kommer det moderlig fra Anders, som stirrer på det grumsete vannet i den runde gullfiskbollen.

Ingen tvil om hvem som kommer i første rekke!

— Vi har mest kvinnelige kunder, men alle som jobber her, er gutter. Kanskje merkes det at for oss er yrket mer en lidenskap, opplyser Frank - selvkalt; wanna be blond.

Gassovnene gløder, musikken rocker - lokalet rocker. Atmosfæren er sånn kul og snill på samme tid. Det blir liksom kjekt bare sitte der og glo... Og om du vil nyte øyeblikkene i en frisørstol, vaskes og fønes damene for 590 kroner. Menn slipper unna med 100 kroner mindre, men får vel så mye oppmerksomhet.

De tidligere slitte gatene der ingen ville bo, er i ferd med å fornye imaget. Utsmykket med et mangfold av impulser, fremstår hårløypen som enhver sosialantropologs drøm. Om lommeboken er tykk eller tynn, bestemmer du selv hvilken verden du vil henstille deg til.

LANGVEIS: Selma Næss har kommet helt fra Fana for å la seg klippe seg hos Arazoo som driver Valan frisør.
SIV SYSTAD
KONKURRANSE: Chalak trekker påskuldrene og avviser at konkurranseni gaten er et problem. Kunden hansJan Victor Olsen er fornøyd medprisen.
SIV SYSTAD
MER KONKURRANSE: Geir ønsker å gi sine kunder et lite «Kick».
SIV SYSTAD
LANG...
...LANG...
...REKKE: Det mangler ikke på tilbud hvis duer på jakt etter en frisør i Håkons- ellerNygårdsgaten.
SIV SYSTAD