Se høyre marg for lesernes favorittvitser!

Ja visst, er det mulig, når mannen heter Sven Svebak, selveste humorprofessoren, og forsamlingen under Logens lysekroner består av 400 muntre, modne mennesker.

Som får stand up-science for hele semesteravgiften.

«En god latter forlenger livet» er nemlig Senioruniversitetets tema denne onsdagen, 140 heidundrende forelesninger etter starten i 1997.

Vårsolen ute på Torgallmenningen kan ikke konkurrere, her er overbefolket, som vanlig. Rundt hele Logen-galleriet stikker det hoder opp.

Det humres

På scenen ønsker møteleder Jakob Skarstein velkommen. Han minner om filmklubb og byvandringer — og leser prolog som bare han kan det. Det humres på stolene.

Og så kommer Svebak, trønderen og humorprofessoren med mer enn 30 muntre år i Bergen bak seg. Mannen som sier at «humor er en måte å tenke på».

— Å gifte seg med en kvinne uten humor er som å skyte seg i foten, sier han, og forsamlingen rister i medfølende latter.

— Men å gifte seg med en mann uten humor, kan sammenliknes med å skyte seg i begge føttene, fortsetter han. Enda mer risting. Sal og scene er på latterfot.

Senioruniversitetet fem år

I april er det fem år siden Senioruniversitetet startet sin foreløpig endeløse forelesningsrekke.

Og mer og mer populært er det blitt, enten temaene har vært steinbyen Bergen, aids, lov og orden, scenekunst, Bergensbanen, olje, sildefisket, samlermani eller driftige damer i middelalderen.

Eller foreleserne har vært Stephan Tschudi-Madsen, Eva Bergh, Vigar Aabrek, Magnar Misje, Georg Apenes, Ingelin Killengreen, Kjartan Rødland eller Karen Melvær. Det har vært en føljetong-suksess.

— Det er stadig større rift om medlemskortene. Foran dette semesteret var vi utsolgt i løpet av halvannen time, forteller Skarstein.

Ser du en flokk pensjonister overnatte i sovepose utenfor Logen til høsten, så er det altså bare Senioruniversitetets studenter som skal sikre seg en pinnestol for sesongen.

Sprekker i latterlykke

— Å ha sans for humor har lite med latter å gjøre, sier Svebak fra scenen.

— Det finnes minst ti grunner til at mennesker ler, men bare én av grunnene har med sans for humor å gjøre, utdyper han.

Nå har alvoret seget litt på, men fremdeles sprekker forsamlingen stadig vekk i latterlykke, når Svebak raust befrukter sine statistikker med sin frodige humor.

— Sans for humor virker positivt på helsen, den virker som støtdemper både på depresjoner og sykelighet, forteller han - og illustrerer med overhead.

For eksempel at de med mest sans for humor klarer stresset best.

— For folk med sans for humor vet å skille mellom skitt og kanel, sier han.

- Vær positiv

Medisinen for et langt liv i godt humør hadde han også med seg.

— Ha humor! Vær sosial! Vær positiv!

— Slike holdninger gir deg i hvert fall et bedre grunnlag til å takle motgang, forteller Svebak.

Kombinasjonen stress og dårlig sosialt nettverk derimot, er en sikker nedtur, får vi vite.

— Det er mye viktigere å mobilisere livskrefter enn å nistirre på elendigheten, hevdet han og gav psykoanalysen en rett venstre.

— Greit, shit happens, men hvorfor nistirre på det som er forbi? spør foreleseren.

Ønsket nytt senioruniversitet

— Vårt ønske er at også andre går i gang med et senioruniversitet her i Bergen, for eksempel i bydelene, sier Skarstein.

Han kan tilfreds notere seg at Senioruniversitetet har fått avleggere både på Sotra, i Kvam, i Odda og i Sunnhordland.

Og nysgjerrige henvendelser både fra Trondheim og Tromsø.

Disse evighetsstudentene...

HUMRE, HUMRE: Senioruniversitetets medlemmer storkoste seg med humorprofessor Sven Svebak.
FOTO: ARNE NILSEN