«Dere må komme dere lenger bort. Smeller det, blåser det denne veien.»

En myndig politistemme geleider et hopetall evakuerte bort fra den verste eksplosjonsfaren.

Ved 9-tiden gikk gassalarmen på ny ved Smart-stasjonen i Sjøgaten. 12 beboere i blokken over bensinstasjonen fikk en ubarmhjertig brå start på dagen.

I tillegg er alle ansatte hos Neumann Bygg evakuert — 70 stykker. Veien forbi Smart-stasjonen var stengt i fem timer, til klokken 14.00.

— En gnist på feil sted da situasjonen var som verst, kunne fått dramatiske konsekvenser, bekrefter utrykningssjef Knut Skare i Bergen brannvesen.

Overrasket over alvoret

Bt.no treffer en rekke av de evakuerte på gaten utenfor Smart-stasjonen. Noen bærer preg av å være tatt på fersken i morgenstellet.

— Dette begynner å bli en fryktelig slitsom vane, stønner Jan Aris Giailoglou. For andre dag på rappen er han vekket av myndig banking på døren og en klar beskjed om å komme seg opp av dynedvalen.

Mange av de evakuerte blir overrasket når de skjønner hvor alvorlig gasslekkasjen er.

— Når jeg nå hører at eksplosjonsfaren er stor, blir jeg selvsagt skremt, sier Rita Johnsen, som jobber i 5. etasje av den evakuerte bygningen.

Hun står med en bærbar pc under armen da bt.no treffer henne.

— I går fikk jeg ikke gjort en ting. Så i dag tar jeg like godt jobben med ut på gaten.

- Verre i går

21 år gamle Kristin Haugland tok heller først ikke evakueringen så tungt. Men så snakket hun med brannvesenet.

— Vi fikk beskjed om at en gnist var nok til at hele bygningen kunne gå i luften. Bare det å skru på lyset, kunne være nok til at det sa pang, sier hun.

Sammen med venninnen Siw Karina Danielsen (21) står hun på gaten og hutrer. Selv om det var kaldt, er ikke tanken på å flytte tilbake altfor lokkende.

— Du tenker jo ditt når slikt skjer, sier jentene.

Også de ansatte ved Neumann bygg holder trygg avstand.

— Jeg hørte fra brannvesenet at det var verre i går, men da ble vi merkelig nok ikke evakuert. Nå er hele butikken stengt, men det får så være. Sikkerheten går først, sier salgssjef Rune Espeland.

Luften mettet med bensin

Eksperter som undersøkte bensinstasjonen i dag tidlig, vurderte eksplosjonsfaren til å være stor.

— Metningen av bensindamp skal ha vært opptil 100 prosent i luften på stasjonen, sa operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt til bt.no ved 9-tiden.

Allerede ved 25 prosents metning oppstår eksplosjonsfare.

Operativ uteleder Atle Raa i politiet sa ved 11-tiden at eksplosjonsfaren er reell, og at bensindampen også kan utgjøre en helsefare for folk i området.

— Bensintankene ble tømt torsdag, men det viser seg at bensin har trukket inn i grunnen under stasjonen, sier han.

Klokken 14.00 opplyste operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt at nivået på bensindampen har sunket til normalnivå.

ý Ved 16-tiden ble det foretatt målinger, og resultatene var så gode at beboerne trygt kunne flytte hjem igjen. Vi kommer til å fortsette med målinger gjennom helgen, sier operasjonsleder Nils Gunnar Drange i Hordaland politidistrikt til NTB.

<b>LUFTER UT:</b> Brannvesenet frykter eksplosjonsfare også i byggvarehuset Neumann vis-à-vis bensinstasjonen. Store vifter pumper luft ut av bygget.
Jan Stian Vold (MMS-foto)