RANDI KVINGE

Klokken har passert tolv søndag formiddag, og briten Lewis Gordon Pugh har karret seg i land på et skjær noen hundre meter fra kirken i Eivindvik. Han stiger om bord i båten til venner han er blitt kjent med underveis, og legger seg nedpå i lugaren. Etter å ha svømt i syv timer siden fem om morgenen er han utslitt. Nå gjelder det å samle krefter til siste innspurt.

— Jeg vet ikke hva som venter meg i Eivindvik, men å gå i land på dette stedet har jeg drømt om i seks måneder. Jeg har holdt meg oppe ved å se for meg bildene i hodet. Uansett skal jeg bare nyte øyeblikket, sier han.

Tidligere har han svømt rundt Nordkapp, men å svømme Sognefjorden på langs er langt mer krevende. Medieinteressen har vært enorm. Blant annet har National Geographic Channel fulgt med på hele turen.

Kulde og brennmaneter

Lewis ligger med et håndkle over seg. Kroppen skjelver.

— Selv om været har vært fint i flere uker, har det vært kaldt, forteller han.

Da han gikk i vannet i Luster var det seks grader i sjøen. Ytterst i Sognefjorden er det atten.

Hva er det egentlig som får deg til å gjøre dette?

— Sognefjorden har alle utfordringer som tenkes kan, og det har pirret meg, forteller Lewis.

Han tar på seg dynen og prøver å få kroppen varm.

Like før han hoppet i sjøen ved Skjolden i Lustrafjorden for 20 dager siden, var han i Afrika for å trene til turen.

— Når jeg svømmer i Afrika er jeg redd for å møte flodhester og haier, men jeg hadde ikke regnet med at brennmanetene i Sognefjorden var noen trussel. Natt til lørdag ble jeg kraftig brent og måtte ha hjelp av lege, forteller han.

Den enorme lengden på Sognefjorden har vært en utfordring.

— Jeg har svømt langt tidligere, men ikke så mange dager etter hverandre. Å stå opp hver morgen og vite at jeg skal uti sjøen igjen har vært tøft. Ofte har det vært kaldt og mørkt, sier han.

Siden sjøen er blandet med brakkvann, er det lite salt i vannet. Det gir liten oppdrift for svømmeren.

Har du vurdert å gi opp underveis?

— Nei, det har aldri vært i tankene mine, og jeg har trent mye på det mentale. Det er den viktigste forberedelsen, sier Lewis.

Selv om han er sliten, tror han ikke dette blir siste utfordring han begir seg ut på.

— Jeg skulle ønske jeg var som andre, at jeg kunne fullføre en svømmetur og se på tv og slappe av etterpå. Men jeg vil alltid videre. Likevel tror jeg neste prosjekt blir å svømme en kort distanse i varmt vann. Et basseng på Bahamas hadde vært fint, sier han.

Hjelpsomme sogninger

Underveis har han fått hjelp av folk han har passert. Ved Kyrkjebø møtte han Geir Ivar Ramsli.

— Jeg traff ham tilfeldig, og fortalte hvor det var minst strøm og når på døgnet det var lurest å svømme, forteller Geir Ivar.

Han hjalp også til med å krysse fjorden fra nord til sør, og er imponert over vennligheten og disiplinen til Lewis.

— Langs hele Sognefjorden har damene reist til sjøs de siste ukene, men Louis har ikke hatt tid til slikt. Han har bare svømt videre, forteller Geir Ivar og ler.

Lewis er takknemlig for all hjelpen han har fått.

— Menneskene jeg har møtt har vært fantastiske.

Han stuper i sjøen igjen, og svømmer tilbake til svaberget der han ble plukket om bord i båten. Den aller siste sjarmøretappen gjenstår. Med faste rytmiske svømmetak setter han kursen mot Eivindvik. Følgesvennen Ben Smith padler i kajakk ved siden av, og et 40 talls småbåter geleider teamet inn til Eivindvik.

Varm velkomst

På Prestekaia har hele bygden møtt frem, og Gulen-ordfører Trude Brosvik og næringssjef i Luster, Olav Grov, står i fremste rekke. Brosvik har med en stenkross i gave.

— Markedsverdien for Sognefjorden er en side av saken, men Lewis har gitt fjorden tilbake til folket. Nå snakker alle om hvor det er farlige strømmer og hvor flott fjorden er, sier ordføreren.

Svømmeren kommer til syne. En improvisert lokk blir spilt på neverlur, samtidig som engelske marsjer strømmer ut fra de to høyttalerne på kaien. På sjøen tuter småbåtene, mens folkemengden på land klapper. Lewis svømmer frem til Prestekaia. Han tar kameraten Ben i hånden før han stiger i land. 204 kilometer er tilbakelagt, og drømmen om Sognefjorden er gått i oppfyllelse.

— This is great, sier Lewis og blunker.

FOLKEHAV: Hele bygden møtte frem i Eivindvik da Lewis Gordon Hugh satte verdensrekord med å svømme hele Sognefjorden på langs. Gulen-ordfører Trude Brosvik gratulerer svømmeren og gir ham en stenkross. Ådne Øvreengen Rønneid har reist helt fra Luster for å gi svømmeren et bilde fra den første etappen.
EN LITEN HVIL: Lewis Gordon Hugh får komme om bord i båten til venner han er blitt kjent med underveis. Her tar han seg en liten hvil før han svømmer i land.
SJARMØRETAPPE: Lewis Gordon Pugh har noen hundre meter igjen til han har satt verdensrekord. Da har han svømt 204 kilometer i kaldt havvann, kun iført badebukse og hette. Kameraten Ben Smith padler i kajakk ved siden av. Sammen med Dave Richter har de tre advokatkollegaene vært et team.<br/>Foto: VEGAR VALDE