Studentersangforeningen i Bergen fyller 70 år. Og i morgen står 63 sangere i kjole og hvitt på podiet i Logen og fyller lokalet med et utvalg av sitt repertoar.

— Dere får ikke programmet nå, da bare glemmer dere det! sier den trykkeansvarlige og vifter med produktet.

Neinei, de vet jo omtrent hva som står der. I hvert fall hva de skal synge - fra «Olav Tryggvason» til engelsk operette av Gilbert O'Sullivan. Ellers synger de lite musikaler, «Sommer i Tyrol» og sånn, får vi vite.

Fire studenter

Men synge har medlemmene gjort i årevis. Det er synd å si at navnet er særlig dekkende - for tiden har koret bare fire aktive studenter. Det hadde vært mer passende med Bergens Akademiske Mannskor, men da det sprang ut fra Studentersamfunnet, ble det altså Studentersangforeningen. (Selv da var visst studentene i mindretall.) Og kontakten holdes, med koret - i kjole og hvitt - på Studentersamfunnets sesongåpning. Stil bør det være.

Men for første gang på 50 år sang det ikke ved årets immatrikulering. Enda det er UiBs offisielle representasjonskor. Til gjengjeld har det to ganger vært med på Hansadagene og regner seg nå som en del av Bergens-delegasjonen dit. Andre utenlandsturer er det også blitt.

Finalekor

«Behold the Lord High Executioner» strømmer ut i aulaen. Dirigent Tore Johannessen, utdannet operasanger, lar hånden falle - slår av. Han er ikke fornøyd.

— Det høres ikkje ut så dokker virkelig hyller 'an!

Kommentaren hjelper. Hyllesten tar seg opp. Det forplikter å synge i et kor som vant «mannskor klasse A» i den første landskonkurransen for kor i 1998 og siden har kvalifisert seg til alle finalene.

Miljø med langbord

Medlemmene må ha det kjekt siden de er med i år etter år etter år.

— Vi har det kjekt! Hvis du først glir inn i miljøet, blir du.

Miljøet er egentlig i Nordnorge-huset på Kalfaret. Men de siste øvingene ble lagt til Gimle av regitekniske årsaker - det er ikke så mye plass på Kalfaret til å arrangere konserters inngang og utgang. Sangerne fordeler seg på to rekker mens Johannessen teller at det blir like mange i hver. Innmarsj til «Sjung om studentens lyckliga da'r».

De blir som studenter igjen. «Alder spiller ingen rolle når du synger.» Onsdag aften er ukens pustehull - først øving, så en time felles hygge. Og en gang i måneden er det «langbord», korets omskrivning av festlig lag. Tidligere ble det forsøksvis kombinert med øving, men sangen ble noe skadelidende. Nå har de øving mandagen i langbord-uken. Ikke noe unnasluntring her.

— Vi har et relativt seriøst repertoar. Medlemmene må like klassisk musikk.

Tre dirigenter på 70 år

Men de liker også Bellman og drikkeviser, nyere norske sanger, kirkemusikk og negro spirituals. De danner smågrupper ad hoc, har De aller yngste (barnefedre opp til 45 år) og Kjøkkengjengen (som øver på kjøkkenet). Spennet i repertoaret er større enn det de tror, de mange bergensere som oppsøker Studentersangforeningens konsert i Tinghuset 17. mai.

«Loudly let the trumpets bray» lyder for mannsstemmer uten trompeter.

— Dere er NØDT for å se på meg, for eneren er som en treer, sier Johannessen. Her gjelder det takten. Han er for øvrig bare den tredje i 70-årsjubilantens dirigentrekke.

De har det tydeligvis kjekt, dirigentene også.

FESTLOGO: Dette er festvarianten avStudentersangforeningens logo.
KLAR FOR KONSERT: Full innsats på siste øving før jubileumskonserten i morgen. Øverst fra venstre Erling Berg og Bjarne Hagland, foran dem Rolf Isachsen, Hans H. Karlsen og Alf Mortensen, så Halvor H.Sverkeli, Dag Strand og John Thor Espe, fremst Gunnar Jacobsen og Inge Aarseth. Ved pianoet Harold Holst, øverst til høyre Halvor Hobæk og Ivar Bøe, foran dem Arne Andersen og Sveinung Melkild, fremstGuttorm Vik.
VEGAR VALDE
PAUSEAKTIVITETER: Noen myker opp, noen studerer noter. På scenen fra venstre HalvorHobæk, Erling Berg, Svein Åge Axelsen, Henrik ter Jung og Jan Thunold. På gulvet RuneTorgersen, Gunnar Jacobsen, Arne Andersen, Endre Wærness og Haakon Daviknes.
VEGAR VALDE