— Nå har vi et redskap som gjør oss i stand til å vedlikeholde og forvalte eiendommene våre på en mye mer effektiv måte enn tidligere, sier direktør Åge Landro i Friluftsrådet, som er eid av medlemskommunene.

Men de trenger også et slikt redskap. Friluftsrådet har 180 eiendommer å passe på fra Hardangerfjorden til Fensfjorden, og stadig blir det flere. Den siste tilveksten var på Skorpo i Os, som nå skal opparbeides. Dette blir første oppdraget for «Frifant».

Båten ble levert i mars, men er først nå klar til innsats. Hittil har folkene i Friluftsrådet konsentrert seg om å lære å bruke båten. Derfor var dåpen først i går.

Den nye «Frifant» er rask, 24 knop, og den har god plass på dekket til traktorer, gravemaskiner og annet tungt utstyr. I baugen er det en fleksibel kjørerampe som kan legges flere meter ut. Slik blir det enkelt å få i land utstyret også på kailøse steder.

Den store kranen på dekk har lang rekkevidde og gjør det til en lek å løfte i land utstyr, som sekker med skjellsand. Båten har også vakuumsug ombord, det er bare å rulle ut slanger når septiktankene rundt på friluftsområdene skal tømmes.

— Renslig og enkelt, sier Landro.

«Frifant» er bygget hos Folla Maritime nær Namsos. Innkjøpssummen er skaffet gjenom et spleiselag der selskapet selv har betalt tre milloner, staten to og fylkeeskommunen én. IUA, Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensning, har dekket resten. Grunnen er at «Frifant» også er spesialsydd til bruk ved større oljeforurensninger.

Den gamle «Frifant», som nå er 23 år, var ikke lenger tjenlig for Friluftsrådet, og er solgt til Lillesand.

KLAR TIL INNSATS: «Frifant» er navnet på den nye båten som Bergen kommune skal bruke til å holde i stand friluftsområdene.
PAUL S. AMUNDSEN