— Oi! Det var stort, peker fireåringen og drar far bort til det store brettet med ruter i hvitt og svart. De slutter seg til mengden som allerede følger kjempesjakkduellen mellom amerikanske Stian Myrås og franske Shy Van Alm mens DeLillos lager lun sommerstemning i bakgrunnen.

Van Alm flytter sitt mørke tårn nådeløst mot den hvite, hjelpeløse kongen.

— Sjakk matt, lyder det fra en av tilskuerne, og flere rister på hodet og smiler. Stian kikker etter en vei ut, men må innse nederlaget og velter sin regent resignert. Mengden klapper høyt. Like etter begynner et nytt parti.

Bergen spillfestival har inntatt byen for niende gang. Det betyr tapere, vinnere, alvorstynget konsentrasjon, pokertryner, seierssikre smil og esker fulle av spilleglede, i haugevis.

Deltar fra sidelinjen

Arrangørene stråler mot solen som enda en gang sørger for at åpningsdagen skaper folkefest og liv i sommer-Bergen.

— Spillfestivær, nikker konferansier Ole Fredrik Kvamme fra Bergen Spillfestival gjenkjennende. For solskinnet har stort sett fulgt spillegalskapen på Torgallmenningen. Bare én gang regnet det så voldsomt at de måtte flytte seg innendørs.

— Her ute er det bare liv og kos. De kunnskapsbaserte konkurransene eller «voksenarrangementene» tar vi som oftest innendørs og på kvelden, forteller Kvamme.

Og koseliv er det så absolutt i byens storstue. Spilleglade fra 2 til 92 er samlet omkring de mange brettene på Torgallmenningen, og prater, vinner, taper og lærer nye spill og taktikker.

Spillgeneral Jan Arild Breistein får i gang et slag gigantscrabble, årets nyvinning, og plutselig er ordspillet en publikumssport: «MIL», «HAVN», «MAKK»... De gode forslag strømmer på til kryssordmester Randi Hjelmen, som har slitt ut fire ordbøker, gjør rent brett med sine 146 poeng.

Det sosiale spillet

En liten gruppe øver til Norgesmesterskapet i Lyn-Othello senere på dagen. Den beste spilleren i Norden kommer fra Bergen, men er heldigvis bortreist.

— Yes! Da har jeg også en sjanse til å vinne, gliser Robert Berg, nummer 38 i den nordiske rangeringen.

— Othello er mye kjappere enn sjakk, men det går mye på strategi og å tenke fremover. Målet er å stenge motstanderens muligheter, sånn at du kontrollerer spillet, forklarer Børge Nordal og snur videre på de hvite og svarte sirklene.

Appellen i spilling er opplagt, mener Kvamme fra festivalkomiteen.

— Det er spenning, ergrelse som går fort over, et lite adrenalinkick når du tror du kan vinne. I tillegg kommer alt det sosiale. Det er ikke alle som har tid til å sitte å prate sammen i dag. Når du spiller spill blir man i hvert fall sittende sammen så lenge partiet varer, og gjerne litt til, smiler han.