• Alle trenger en pause av og til, sier Ann Hellebust (36), alenemor til tre. Hun får hjelp i en travel hverdag av Siv Skinlo (50), familiekontakt i Home start.

SILJE VESTVIK

I full jobb og med tre barn på under ni år har Ann allerede et hektisk liv. Da et vrangvillig kne skulle opereres og hun hadde seks uker på krykker foran seg, ba hun om hjelp fra Home Start, et støtteprogram for småbarnsfamilier som går gjennom tøffe perioder.

— Så da fikk jeg Siv! ler Ann. Det er tydelig at både mor, Samba (3), Ada-Ross (6) og Betsy (8) allerede har blitt gode venner med familiekontakt Siv Skinlo (50). Siden nyttår har hun vært sammen med familien fra Paradis en dag i uken. Siv hjelper til med så ymse, enten det er henting i barnehagen eller SFO, lekselesing eller en tur på McDonald's med de to jentene. Det viktigste er at familien vet at noen kommer fast, hver uke.

Må ta med alle barna

— Det er et ufattelig godt tilbud. Å ha noen fredelige ettermiddagstimer for seg selv, alene i huset, er veldig deilig. Bare det å kunne gå på butikken alene, er himmerike. I tillegg er det veldig fint for barna å kunne være sammen med en annen enn mor, smiler Ann.

Hun har tidligere søkt det offentlige om hjelp til avlastning, og fått avslag.

— Siden jeg er frisk, og ungene er friske, har de ikke noe å tilby oss.

Så da må Ann, som kommer fra Nordfjord, klare seg på egen hånd. Uten familie i nærheten som kan avlaste henne, er det klart det blir tøft noen ganger. Som da hun falt og brakk to ribben og kom på Legevakten med de tre barna.

— Holdningen jeg ble møtt med var «måtte du ta med alle ?» Men jeg hadde jo ikke noe valg, sier hun.

Glade barn gir livsglede

Siv har vært familiekontakt i to år, og dette er den fjerde familien hun er hos.

— Mange småbarnsfamilier har en vanskelig hverdag. Jeg blir en slags reservebestemor, eller ekstratante, om du vil. - Vi blir veldig godt kjent, forklarer den frivillige familiekontakten. Hun vet godt hvordan det er, for hun har selv vært alene med to barn.

— Man må mestre alt på egen hånd, hele tiden. Du må jo bare klare det, enten du er syk eller frisk.

I dag er barna hennes voksne, og jenterommet på loftet er blitt en populær lekeplass for Ada-Ross og Betsy. Siv er i full jobb, men avser gjerne noen ettermiddagstimer i uken til å hjelpe familien.

— Det er viktig for meg å fylle dagene med noe som gir meg livsglede. Og ingenting er bedre enn glade barn og kjekke mødre og fedre. Den tilliten jeg får tilbake går rett til hjertet på meg.

- Kjekt å være til for noen

Familiekontaktene tegner en kontrakt med familien for seks måneder. Deretter går de videre til andre familier. Noen velger å gå ut av Home Start etter at det halve året er gått for å fortsette å hjelpe sin familie, men Siv vil heller bli kjent med nye mennesker og være til for prosjektet. Så langt har hun likevel fortsatt å holde kontakten med familiene hun har vært hos, og fikk til og med morsdagskort fra en av dem.

— Det er veldig kjekt å kunne være til for noen. Å få lov til å gi litt er fantastisk, for du får så utrolig mye tilbake, smiler hun, og oppfordrer flere til å bli familiekontakter.

— Jeg tror det finnes mange som meg som har energi og lyst til å bidra med noe, men kanskje vet de ikke hvor de skal begynne, eller tror det er for vanskelig. Men det stemmer ikke i det hele tatt, sier Siv.

— Jeg vet i hvert fall hva jeg skal gjøre om tjue år, når mine barn er voksne! sier Ann.