Familien Silden / Varpe i Førde har et høyst uvanlig innhold i utebarskapet sitt. Når døren åpnes, ser man rett inn i gapet på fem små kjøttmeis-barn. Forhåpentligvis ikke fulle som alker, men sultne.

Eksklusiv bolig

Det var avisen Firda som i går kunne fortelle om det spesielle reiret i barskapet hos familien i Førde, der en kjøttmeis-mor har sørget for en eksklusiv bolig til sine fem barn.

Barskapet, som har det staselige navnet Helgebua, ble laget av en av Helges kolleger for noen år siden. Skapet inneholder fire drammeglass, og inntil i høst var det en flaske Jägermeister der.

— Jeg la merke til at det ble stadig mer mose på en benk rett ved barskapet, og ble rimelig overrasket da jeg åpnet barskapet for å se etter. Skapet henger rett ved inngangsdøren, og vi sitter mye ute like ved det. Det har tydeligvis ikke virket forstyrrende på meisemoren, sier Gunnlaug Silden.

Avholdsfugler?

Meisemoren har bygget opp et solid reir av et tykt lag mose. Ungene har hun plassert rett under drammeglassene. Hullet i døren, som er til å åpne barskapet med, bruker meisemor som dør.

— Vi får la være å sette ut flasken med Jägermeister så lenge det er små barn i huset, ler Gunnlaug, som tror at den lille familien er avholdsfugler.

Nå vurderer hun å montere en fuglepinne til sine fjærkledde hybelboere.

— Vi må jo sørge for at de små nøstene ikke detter ned når de skal lære seg å fly. Jeg regner med at barnebarna våre vil synes dette er stas når de kommer på besøk, sier Gunnlaug.

BARSKAP: En kjøttmeis-mor har i vår valgt å bruke det utendørs barskapet til Helge Varpe som tilholdssted for sine fem barn. <p/>FOTO: TERJE ULVEDAL