ØIVIND ASK

Det var trangt og lavt, men vi var tilbake til en gang på 1000-tallet, til Olav Kyrres tid. I gangene under borggården på Bergenhus ligger restene etter byens eldste kjente steinhus. Murrestene er trolig fra et badehus, og stolpehull sier oss at det også var en trebrygge ned til sjøkanten, fortalte Grete Eilertsen, guiden vår i det underjordiske i går.

Vi var innom Bergenhus-dagen, som søndag feiret 10-årsjubileum med underjordisk omvisning og utendørs oppvisning på paradeplassen. Kongshirden 1260, som de kaller seg en gjeng unge historieinteresserte ildsjeler, viste frem uniformer fra midten av 1200-tallet, den gangen Håkonshallen sto ferdig. De demonstrerte også rekonstruerte kampteknikker.

Flott program

— Selv om det ser svært dramatisk ut, er det helt ufarlig, fortalte Aina Sogn og Elling Polden.

Dessverre var ikke været det beste, og skremte nok vekk en del publikummere. Det var synd, for arrangørene hadde lagt opp til blant annet artig familiekonkurranse for store og små. Den kunne blitt gøy hvis solen og varmen hadde kommet.

Likevel var det et flott program Bryggens Museum hadde sydd i hop sammen med Forsvarsbygg og Håkonshallens venner.

Ideen bak arrangementet er å åpne Bergenhus enda mer for publikum. Det fortjener området virkelig, for det er spennende å oppleve et så gammelt kulturminne.

I år er det 800 år siden Håkon Håkonsson ble født, han som satte i gang byggingen av Håkonshallen. Jubileet ble markert i går med to nye frimerker.

Regnsommeren 1247

Året 1261 sto Håkonshallen ferdig til kroningen av Magnus Håkonsson, seinere kalt Lagabøte, lovbyggeren. Magnus var sønn av Håkon Håkonsson, som selv ble kronet i et langskipsnaust nede ved sjøen sommeren 1247. Til kroningen kom det utsendinger fra hele Europa, og paven sendte en av kardinalene sine, Vilhelm av Sabina, for å foreta kroningen. Dette var en av de berømte regnværssomrene i Bergen, og Håkon syntes det var pinlig at han ikke hadde en skikkelig festsal å vise frem. Han bestemte seg da for å bygge den store steinhallen som var ferdig to år før han døde.

I 1261 sto bryllupet mellom Magnus og prinsesse Ingeborg av Danmark. Kongemakten hadde nå fått et respektabelt sete for administrasjonen av Norgesveldet, men befestningene rundt var ennå ikke tilstrekkelige. Magnus fortsatte derfor arbeidene som faren hadde satt i gang, og bygget kastellet vi kaller Rosenkrantztårnet.

Fredet område

Bryggens Museum har det museale ansvaret for Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, mens Fylkesmannen står for forvaltningen på Statens vegne. Hele Koengen er fredet område, og i byggene i bakrommet åpner Motstandsmuseet i høst og Forsvarsmuseet ved årsskiftet.

Bergenhus er et museum, men også en arbeidsplass, og snart skal HV 09 flytte virksomheten fra Åsane til Koengen.

I 374 år frem til 2002 holdt Bergenhus regiment til her. Mange soldater har tjenestegjort gjennom tidene, men det er også en god del mennesker som har sittet i festningsarrest og slitt med tungt steinarbeid.

En eneste gang har festningen vært i kamp. Året var 1665, da den hollandske Ostindia-flåten lå søkklastet på Vågen med kostbare varer og søkte beskyttelse under kanonene på Bergenhus. De kom i kamp med den engelske flåten som ville kapre skipene, men kommandanten på Bergenhus grep inn. Resultatet ble at engelskmennene måtte trekke seg ut med store tap, og danskekongen som var i økonomisk ruin ergret seg over at han mistet sin del av byttet.

Men det er en annen historie.

MASKOTTEN PÅ BERGENHUS. Lille Martinius fikk også på seg tidsriktig kostyme fra 1260 i går. Mamma Thone Heidi Hevrøy Rognstad ser til at alt er i orden.
DIRIGENT Cathrine Winnes styrte troppene sine i Håkonshallen. <br/>Foto: STIAN LYSBERG SOLUM
KAMPTEKNIKK: Kongshirden av 1260, en gjeng unge historieinteresserte ildsjeler, viste frem drakter og kampteknikk fra midten av 1200-tallet.