Statsminister Kjell Magne Bondevik tar med seg sin islandske kollega Halldor Ásgrimsson til samtaler i Hardanger i pinsen. Bondevik skal også åpne museum i Tyssedal.

Dronning Sonja kommer tilbake til Ullensvang bare tre uker etter at hun åpnet landbruksmarkeringen «Streif» på samme sted. Denne gang skal den travle dronningen åpne både musikkfest og nasjonalpark.

Åpninger i kø

Fredag 13. mai åpner dronningen Hardanger Musikkfest i Ullensvang. Det er et årlig arrangement der både lokale krefter og kjente artister står på programmet. I år er det blant andre Dimitri og Vladimir Ashkenazy og Ole Edvard Antonsen som deltar.

Dagen etter, pinseaften, står statsminister Bondevik for åpningen av Norsk Vasskraft— og Industristadmuseum. Det åpner i en snart hundre år gammel kraftstasjon i Tyssedal der det er gjort restaureringsarbeider for 45 millioner kroner de siste årene. Med seg på åpningen har Bondevik fortsatt Islands statsminister samt statsrådene Valgerd Svarstad Haugland og Knut Arild Hareide.

De to statsrådene drar straks etter av sted til Kvinnherad kommune, på den andre siden av Folgefonna. Forflytningen kan skje raskt takket være Folgefonntunnelen. Der møter de dronning Sonja og hjelper henne med å åpne Folgefonna nasjonalpark.

Alle invitert

Folk fra hele distriktet er invitert når Norges 25. nasjonalpark offisielt åpnes ved Bondhusvatnet midt på dagen pinsaften.

— Arrangementet er væravhengig, men med godt vær venter vi 1.000 mennesker, kanskje flere, sier ordfører i Kvinnherad, Bjarne Berge.

Nærmere halvparten av den nye nasjonalparken ligger i Kvinnherad kommune. Ordføreren ser positivt på at parken blir opprettet.

— Det er en stor mulighet til å markedsføre kommunen, sier han til NTB. Samtidig er kommunen litt bekymret over begrensninger som legges på andre næringsveier, i første rekke jordbruket.

Ikke bare glede

Tore Bondhus, leder i Bondhus grunneigarlag, var en av bøndene som fryktet å få den nye nasjonalparken inn på tunet på gården. Så galt gikk det ikke. I siste runde ble grensen flyttet oppover i dalen av miljøvernministeren.

— Vi er svært fornøyde med at grensen ble flyttet. Vi ser på det som en stor seier over en mektig motstander, sier Tore Bondhus. Han vet fortsatt ikke hvor strenge restriksjoner som blir lagt på gårdsdriften, og finner ingen grunn til juble over den nye nasjonalparken.

— For dem som satser på turisme kan dette virke positivt. Men alle kan ikke drive med turisme, sier han.

Åpningsseremoni

Folk som vil være til stede ved åpningen av nasjonalparken må forberede seg på en fottur på nærmere en time. Dronningen blir kjørt nesten fram med bil.

— Det var snakk om hesteskyss for dronningen, men jeg er glad det ikke ble noe av. Veien er ikke så god, og det er ikke godt å vite hvordan hestene ville reagert med mye folk rundt seg, sier ordføreren.

Han er ikke i tvil om at dronningen gjerne hadde tatt fotturen, men av hensyn til hennes travle program får hun bilskyss nesten fram.

Ved åpningen blir det taler, og dronningen avduker en stein med sitt monogram på. Om kvelden blir det folkefest og åpning av Folgefonna nasjonalparksenter i kommunesenteret Rosendal.

<b>HARDANGERPRAKT:</b> Dronning Sonja skal på besøk til Hardanger for annen gang på tre uker. Her er hun i Ullensvang i slutten av april. <br/>FOTO: SCANPIX