I Bergens Tidende onsdag den 8. august 1962 var dette bildet fra Morvik på trykk, sammen med denne teksten:

_”Morvik og Bergen

En hel liten by vokser opp ute i Morvik i Åsane. Blant drabantbyens mange aktiva er denne utsikt mot Byfjorden og Bergen”._

Morvik i dag

Morvik er et av de områdene i Åsane som i dag er sterkt utbygd med både eneboliger, terasseblokker og rekkehus. Bortsett fra røykstova og gården til Einar Morvik (ved snuplassen i Viddalen), er det ikke så lett å se at Morvik en gang virkelig var på landet.

Birkhaug og Omdals fotografi fra 1962 viser Morvik slik det var før utbyggingen virkelig skjøt fart. Den første viken på bildet er Kverneviken, ellers ser vi Tertnes og Eidsvågneset i bakgrunnen.

Gårdsbruket midt i bildet må være bruksnummer 1 under Morvik. Bygningene på dette bruket forsvant på 1970-tallet. Er det noen som kjenner igjen husene og kan fortelle hva vi egentlig ser på bildet? Skriv i så fall en kommentar nedenfor eller send en epost til Marianne Herfindal Johannessen .

Kjente seg igjen

Øyvind Haukeland kjente seg straks igjen på gårsdagens Morvik-bilde fra 1962. Han er bosatt i Morvikveien 53 i Åsane. Dette huset er med på bildet fra 1962, og sees som et hvitt hus til venstre i bildet. Øyvind Haukeland gikk opp i lia i går og tok et nytt bilde fra samme sted som bildet fra 1962.

Huset i Morvikveien 53 er er fremdeles, men er nylig ombygd. Ellers er det store forskjeller på de to bildene, der det før var bakker med hesjer er det nå en mengde nye hus og veikrysset i Viddalen i tillegg til alle trærne som er vokst opp.

Åsane Historielag synes det er veldig fint om lokalkjente lesere går ut og tar nye bilder på samme sted når vi publiserer gamle bilder. Da kan vi på sikt utvide samlingen med "Åsane før og nå" (denne finner du ved å bla nederst til høyre på Åsane-sidene).

Befolkningen i Morvik

Det har vært tre gårdsbruk i Morvik siden 1701. I tillegg til disse gårdsbrukene var det en husmannsplass som het Morviksanden.

Lokalkjente vet hvilket flott turområde Morviksanden er!

Folketellingene viser at antallet bosatte i Morvik økte fra 15 personer i 1801 til 43 i 1900. I første halvdel av 1900-tallet steg tallet jevnt og trutt, i 1920 var det 53 bosatt i Morvik, dette var i 1946 steget til 85. I 1960 var antallet blitt 223, mens det i 2001 var hele 2370 personer bosatt i Morvik. Den største tilflyttingen til Morvik har i hovedsak skjedd etter 1960.

Har du lyst til å se hvem som har bodd i Morvik fra 1701 til 1900? Det kan du gjøre ved å søke i folketellinger og manntall i Digitalarkivet .

Syv personer i 1701

I 1701 bodde det for eksempel 7 personer i Morvik, tre av de var gårdbrukere og en 17 år gammel husmann. I 1801 var det fire familier i Morvik, til sammen utgjorde de 15 personer.

Morviks befolkning i 1865 finner du her og her (Kogjerdet). I 1900-tellingen var det 43 personer bosatt i Morvik, fordelt på 6 ulike bruksnummer og husmannsplassen ”Morvik Sanden”.

Hvem som bodde på disse brukene i 1900 kan du se her. (Trykk på knappen neste for å se de andre brukene).

Her kan du se bilder fra Åsane Historielags bydelsvandring i Morvik i april 2007.

Vekker bildet minner? Kjenner du igjen noen av husene? Bruk kommentarfeltet under!

DRABANT: Slik så Morvik ut i 1962, like før den store utbyggingen startet. Her ser du Kverneviken, Tertnes og Eidsvågneset (i bakgrunnen) fra Morvik.
Bergens Tidende
2008: Og slik ser det ut i dag. Etter å ha lest denne artikkelen gikk Øyvind Haukeland ut og kopierte bildet. Nå kan man klart se Vidals-krysset hvor Hesthaugveien kommer ned til avkjøringen mot Tertnes.
Øyvind Haukeland (leserbilde)
SAMMENLIGN: Her ser du bildene satt ved siden av hverandre.
Montasje: BT/Øyvind Haukeland (leserbilde)
Paul Sigve Amundsen