Hvor vokste du opp?

— Ulsmåg i Fana. Jeg hadde en ganske grønn og harmonisk barndom med mye skog over alt. Det var et kjekt sted å være liten, men da vi ble tenåringer hadde vi ingenting å gjøre på, bortsett fra å bli kriminell eller spille fotball.

Hvor ville du helst bodd?

— Det er fint på Nygårdshøyden, men jeg kunne gjerne tatt til takke med Skansen. Jeg liker å føle at jeg bor i en bydel med liv i, der det er folk rundt meg og kafeer på gatehjørnene.

Hvor går søndagsturen?

— Jeg er glad i å sykle opp på Fløyen eller å gå Stoltzekleiven, gjerne litt ut på formiddagen. Jeg er glad i å sove, også.

Favoritt utested?

— Bergen har mange bra kafeer og restauranter etter hvert, for eksempel På Høyden, Landmark og Café Opera. Jeg liker den glidende overgangen mellom privat og offentlig sfære man finner på kafeer.

Hvor handler du klær?

— Jeg har en forkjærlighet for ting fra 70-tallet, så det blir helst Fretex eller loppemarkeder. T. Michael lager også fine ting. Det er altså enten skreddersydd, eller tettsittende klær som har så god kvalitet at de har holdt i 30 år.

De beste skillingsbollene?

— Jeg er ikke noen skillingsbollefantast, men Dinkelbakeriet på Vektertorget er kanskje Europas beste bakeri, og har fantastisk gode brød.

Ditt beste skoleminne?

— Jeg gikk i en nynorskklasse med bare 11 elever og et veldig godt miljø, så jeg har mange bra minner fra hele barneskolen.

Din bergenske favorittrett?

— Finnes det egentlig bergensk mat? Norske mattradisjoner er i det hele tatt ikke så mye å skryte av. Når utlendinger spør etter god norsk mat, høres det ikke så deilig ut med lutefisk eller smalahove, så jeg pleier å svare gravlaks. Det er det nærmeste man kommer et norsk bidrag til verdens gourmetkjøkken.

Hvor er du medlem?

— I Kings of Convenience! Og i Gramo, TONO, Naturvernforbundet, Nygårdshøyden Velforening og Bybanens venner.

Hva samler du på?

— Jeg er veldig glad i å kaste eller gi ting videre til Fretex og miljømarked. Det er en god mental øvelse å kvitte seg med ting man ikke trenger.

Ditt bergenske favorittuttrykk?

— Det finnes utrolig mange teite bergensuttrykk som jeg aldri ville finne på å bruke, som for eksempel «K'e det går i». «Hallaien» er litt fint. Det er et veldig sosialt uttrykk som viser en egen slepphendt vennlighet, typisk for bergensere.

Hva er du mest stolt over?

— Jeg har reist mye og sett at det vi vanligvis går rundt og er stolte over i Bergen har man mye mer av andre steder. Så jeg er ikke stolt over byen, men veldig glad i den likevel. Møtet mellom natur og kultur skaper en spesiell sjarm. Utgangspunktet vårt er veldig bra, vi har arvet et vakkert bymiljø og en flott topografi fra tidligere generasjoner.

Hva ville du vist en turist?

— Jeg har tatt mange utenlandske journalister rundt om i byen, og pleier å vise dem ting som er spesielle for Bergen. Steder hvor du føler et interessant samspill mellom by og topografi. Et eksempel er Vågsallmenningen, der man kan se byen og utover Vågen samtidig. Generelt har Bergen for få fine bydeler å vise frem. Som turist er du ferdig her på to dager.

Hva er du minst stolt over?

— De siste 100 årenes forvaltning har bidratt til å gjøre byen mindre unik. Utviklingen har gått etter amerikansk modell, med boligstrøk langt utenfor byen slik at alle må bruke bil. Vi kaster bort sentrumsarealene som trengs til boligbebyggelse. Bergen er en død by som lever på åndedrettet fra Universitetet. Om sommeren er det ingen igjen i sentrum. Det er flott med studentene, men det må være plass til alle aldersgrupper i Bergen. Bygg som ByGarasjen og den nye hurtigruteterminalen viser dessuten at god arkitektur ikke er en bergensk spesialitet.

Hva mangler i Bergen?

— Flere boliger, og 50.000 nye innbyggere i sentrale strøk. Sykkelstier, og et anstendig kollektivtilbud og et seks måneders kveldskurs i Gaias bussruter. I dag trenger du nesten doktorgrad for å lese deg frem til når bussen går og hvor den skal. Innarbeidete ruter legges ned eller forandrer trasé og navn. Derfor er jeg en varm tilhenger av bybanen, for den kan de ikke flytte rundt på.

Hva savner du når du er på reise?

— Kanskje jeg savner atmosfæren? Og det å kunne bo i en by der jeg kan gå opp på et fjell eller ut til havet i løpet av en halv time.

Det mest romantiske stedet?

— Danmarks plass. Der ligger romantikken oppå fortauet. Det oppstår en egen stemning når er alene med sin utvalgte ved siden av ni kjørefelt med biler.

Ditt første kyss?

— Jeg var 24 år og hadde akkurat møtt min forlovete...

Favorittbergenser?

— Han der Ludvig Holberg er jeg ganske stolt av. Han var tidlig ute med ideene sine og i takt med åndsutviklingen ute i Europa. Desto flauere er det at man rev restene av Holbergs barndomshjem i 1985 for å bygge Holberg Hotell.

Har du gått i buekorps?

— Det fantes ingen buekorps i Fana. Greit at noen andre tar seg av den biten!

Når var du på Stadion sist?

— Kanskje en gang i forfjor? Jeg går en gang omtrent annethvert år, det er akkurat passe. Skal jeg velge, foretrekker jeg å spille fotball selv fremfor å se på.

Det flotteste byfjellet?

— Den beste utsikten er fra Sandviksfjellet. Der slipper du å se Nygårdstangen, ByGarasjen og Godsterminalen

En god dag i Bergen?

— Det er fint når det snør og man går med ski på ryggen opp til Fløibanen. Så gå en tur oppe på Blåmanen i måneskinn, renne ned igjen og drikke en espresso på Det lille kaffekompaniet. Da tenker jeg at jeg er heldig, for det kan du ikke i mange andre byer.

Ordfører for en dag?

— Jobben som ordfører kunne jeg godt tenkt meg, og på den dagen skulle jeg gjort mye. Først hadde jeg flyttet containerhavnen i Jekteviken til Ågotnes og linjegodsterminalen til Arna, og bygget flotte bydeler med boliger og kafeer i stedet. Så skulle jeg bygget et skikkelig bybanenett til alle bydeler, stengt sentrum for all gjennomgangstrafikk, bevart det lille som er igjen av historisk bebyggelse og satt et spenstighetskrav til all ny arkitektur for å utnytte de ledige tomtene og skape nye byrom.

Bergen om 50 år?

— Da løper alle rundt i sølvfargete klær og skyter på hverandre med laserpistoler. Tidsmaskinen er oppfunnet og jeg har flyttet tilbake til 1910, da Bergen ennå var en levende by. Eller, egentlig kommer det vel an på om jeg får noen år som ordfører eller ikke...