Da bachelorstudentene ved Kunsthøgskolen i Bergen før jul fikk i oppgave å lage en god løsning for en bunker som står på Bergenhus festning, foreslo de blant annet å gjøre den om til et kontemplativt rom, en fiskerestaurant eller et skattkammer for barn. Ideene ble presentert på møbelmessen i Stockholm i februar i år.

Nå kan du selv la kreativiteten blomstre. 220 kvadratmeter bunker er lagt ut for salg.

Se webtv fra bunkeren

Foreløpig ligger den ensom blant bolighus og barnehage i Lerkerinden på Nattland i Bergen. Den har gress på taket og en advarsel om at vi kan være på farlig område på framsiden. Som bunkere flest ble den oppført under 2. verdenskrig. Deretter ble den brukt av det norske forsvaret, og nå er den en av flere eiendommer som Skifte Eiendom, på vegne av Forsvaret, skal selge.

Heimevernsbase og lager

Bak de solide dørene og tykke veggene finner man det meste man trenger. Her er både strøm og vann, men interiøret er ikke helt oppdatert. Strietapet på veggene, brunoransje tepper og slitt tregulv. Men for den som trenger stor plass er det ypperlig — går man innover den lange, smale gangen finner man rom på rom på rom. Noen har luker i veggen, og i det innerste henger det et stort landskapsbilde på veggen. Et av rommene er gjort om til kjøkken, og man har toalett både for kvinner og menn.

«Heimevernet overalt - alltid» står det på et klistremerke som er hengt opp over en av dørene. Det var nemlig Heimevernet som brukte bunkeren, først som kommandosentral under øvelser, deretter som lager.

Lokalene bærer preg av at det har foregått mye kommunikasjon her. «Telefon nummer 43» står det på en av de mange telefonkontaktene.

Solid grunnmur

Men å bo i en bunker er vel strengt tatt ikke så aktuelt. Mye av årsaken til både pris og interesse, er nok at bunkeren ligger på en tomt som er over et mål stor.

— Jeg vil jo tro at det er en god grunnmur her, sier megler Pål Huun Monsen fra Eiendomsmegler Vest og smiler.

— Bunkeren ligger midt i et boligområde, sentralt beliggende i Bergen. Tomten er ikke regulert, men området er avsatt til boligformål, sier Huun Monsen.

Det noe spesielle salgsobjektet er lagt ut for salg for første gang, og megleren sier han regner med å få de 1,8 millionene som er prisantydning. Noen av dem som har sagt at de er interessert, ønsker å bruke bunkeren til næringsformål. Andre ønsker å bygge hus.

Skifte eiendom har solgt flere andre bunkere. Noen av dem er blitt deler av hytter.

— Her tror jeg man må bruke bunkeren som kjeller. Det er selvsagt mulig å få inn vinduer i front, men det er en stor jobb, sier Huun Monsen.

Arne Nilsen
Arne Nilsen
Arne Nilsen