De om lag 15.000 abonnentene på Trekantsambandet mellom Stord, Bømlo og Sveio har allerede brikken i bilen som gjør at de fra 1. februar kan brenne rett gjennom bompengestasjoner flere steder i landet. Da blir nemlig Autopass et nasjonalt tilbud.

På Trekantsambandet må bilister ut med 1920 kroner som gir 40 passeringer med 40 prosents rabatt. Rabatt blir det derimot ikke, dersom de samme bilistene passerer bompengeringen i Bergen eller Askøybrua. Passeringen registreres da til fullpris og tappes fra kontoen.

For å få rabatt der må man nemlig tegne tilleggsavtaler.

— Er ikke dette litt tungvint?

-Vi er forskjellige selskaper og har ulike rabatter og avtaler med Staten når det gjelder finansiering av veianleggene. Det ville derfor blitt vanskelig å samarbeide, sier Astri Solnes i Sunnhordland bru- og tunnelselskap.

9000 askøyværinger har sagt hva de mener om Autopass på Askøybrua. De ønsker Autopass langt vekk fra broen sin.

I Sunnhordland derimot er folk fornøyde med Autopass-systemet, mener Solnes.

— Fordelen med Autopass fra februar 2004 er at man kan forholde seg til ett bompengeselskap og en regning. Man kan kjøre uten å stoppe og slippe å tenke på kontanter.

I tillegg har bompengestasjonen på Føyno en betjent bod der man fremdeles kan betale med kontanter. I Bergen og på Askøybroen skal innkrevingen bli ubetjent.

— For oss ville det vært meningsløst med et system der folk må kjøre til nærmeste bensinstasjon og betale. Bensinstasjoner ligger ikke tett nok i distriktet, sier Solnes.

<b>BRIKKEN:</b> Slik ser AutoPASS-brikken ut. Den kan du bestille på internett eller med et skjema alle husstander får i posten.