— Helt herlig! Dagens absolutte høydepunkt! En fryd for både skolen og meg! Lærer og bibliotekansvarlig ved Haukeland skole, Nils Petter Ramsøy (54), ser fornøyd utover stablene med bøker, nysnopt på årets Mammutsalg.

For å få med seg det beste godbitene til skolebiblioteket stilte han og konen Anne Skauge (50), også hun lærer ved Haukeland skole, da bokhandleren åpnet dørene allerede klokken 07 i går morges.

Bokvarp på morgenkvisten

— Det var det faktisk ikke så mange andre som gjorde. Så vi fikk gå i fred og sanke inn både barne- og ungdomsbøker, skjønnlitteratur og fagbøker, billedbøker og lydbøker - på øverste hylle og til spottpris. Og fordi bøkene er til skolebiblioteket, kan vi trekke enda 20 prosent fra tilbudsprisen. Et skikkelig varp, altså, gliser Ramsøy fornøyd.

Totalt kjøpte lærerekteparet inn bøker for rundt 5000 kroner. Med en gjennomsnittspris på under hundre kroner boken, sier det seg selv at de to gikk i skytteltrafikk mellom Norli og bilen - som etter hvert ble nokså stinn av plastposer fylt med bøker.

— Da vi gikk litt før klokken åtte begynte det å sige på med folk. Men da hadde vi allerede sikret oss de beste godbitene, sier den bokglade læreren.

Levende leseinspirator

Nå sitter han ved skrivebordet i skolebiblioteket, ivrig opptatt med å pille oransje tilbudslapper av utsalgsbøkene. Deretter skal permene strekkodes.

— For å få haugen med bøker kodet og stemplet så snart som mulig, tar jeg gjerne med noen bokbunker hjem. Helt greit å klistre strekkoder og stemple skolens ex libris-merker i bøkene samtidig som vi ser på Dagsrevyen, smiler han.

Og når vinterferien er over kan elevene ved Haukeland skole glede seg over bøker som «Det Gamle Hellas», Bergen Byleksikon, «Julius Cæsar», H.C. Andersens eventyrbok, «Den norske kongefamilien», «Edvard Grieg», «Min søster Nina er født i Kina», «Ukjente eventyr fra Øst-Europa», Roald Dahls «Slyngelmat og Ramperetter», «Langs Nordåsvannet», «Steinbyen Bergen», «Reisen til jorden», «Tøffe fly», «Sanger for barna», «Profeten Muhammeds liv» og «Mio, min Mio». For å nevne noen ganske få ...

Lærer Ramsøy vrir seg plutselig i stolen. Blir bokblank i blikket:

— Søren og, det er mulig jeg må ned igjen. Mammutsalget varer jo helt til neste lørdag ...