Man finner ikke så mye sild på de bergenske restaurantmenyer. En sildetallerken her og der, en lunsj— eller forrett, og selvfølgelig en plass på koldtbordet. Hvorfor ikke gjøre noe mer av dette havets sølv som har berget så mang en kystboer, både fysisk og økonomisk? Hvorfor ikke servere en bergenser?

Pakkeløsning

Det er fire år siden Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme lanserte tanken om en «bergenser» på byens restauranter. Utgangspunktet var Bergensakevitten av 1818 - den kan faktisk feire sitt 5-årsjubileum til høsten - som ikke minst er velegnet til fisk. Og sild. Svein Nordahl Pedersen, som nå er preses i Directionen for Bergens Aquavitens Fremme, vil igjen også fremme «bergenseren».

Hva denne bergenseren er? Selvfølgelig en sildebrikke fulgt av det lokale øl og den bergenske akevitt. En pakkeløsning. Og Nordahl Pedersen synes at blant annet reiselivsnæringen bør gripe ideen med begeistring. Jarle A. Hansen (også medlem av Directionen) i Norges Sildesalgslag er enig.

— Tenk bare på alle cruiseturistene som når de kommer innover mot byen møter pizza og kebab og spare ribs! Hva med å by dem noe skikkelig lokalt?

Jubileumsgave: en hektoliter sild

Nå ja, rett skal være rett - det er ikke bare importerte retter langs Bryggen og i Vågsbunnen. Men der er mange av dem. Der er imidlertid også kafeer og restauranter med norsk profil, og her burde «bergenseren» få innpass. Turister er gjerne på utkikk etter lokale spesialiteter. Og de vet ikke at silden i sin tid var norsk fattigmannskost ...

Restaurantene skal ikke kunne unnskylde seg med mangel på råstoff: Directionen har i sinne å forære dem en hektoliter fersk sild til videre foredling! I anledning bergensakevittens jubileum.

Årets sild

Kokkelauget gjør forresten sitt for silden. De har konkurranse om Årets sild, og den ble i år vunnet av Mona Tysse, kokkelærling på Solstrand. Vinnersilden er lagt ned med appelsin og basilikum og er nydelig rund i smaken. Nå skal hun til danskenes tilsvarende konkurranse med silden sin - og danskene vet å sette pris på sild. Konkurransen om «årets» har lang tradisjon, og tradisjon er det også at den danske vinnersilden blir produsert og solgt som, ja nettopp: Årets Sild. Årgangssild, så å si.

Men vi kan jo begynne med å anbefale en bergenser.