DET VAR EN GANG at et lite teglsteinshus ble reist i en bakgård i Magnus Barfotsgate. Huset var driftsbygning der det både var stall og verksted. Senere ble det brusfabrikk, men de siste årene har huset stått tomt.

Nå ser det gammelt og litt trist ut der det står. «Lager» står det på veggen i første etasje. Noen gamle sykler støtter seg mot de skjoldete betongveggene. Dørene bør skiftes ut, og kroken som en gang hang i annen etasje og fikk varer opp på en-to-tre, er borte.

– Da jeg oppdaget huset, tenkte jeg at det var et tidsspørsmål før det kom til å ryke til, sier Helge Torsvik.

SÅ GALT kommer det antakeligvis ikke til å gå. For samme Torsvik har gått i bresjen for dem som eier leiligheter i Magnus Barfotsgate 9, og tatt initiativ til å gjøre noe med huset.

– Man finner sjelden slike bygg lenger, sier han.

Byantikvaren i Bergen sier i e tbrev fra 1999 at huset er et teknisk kulturminne med antikvarisk sjeldenhets-og miljøverdi, og ber om at det bevares gjennom vedlikehold, reparasjoner og tilrettelagt bruk.

– Det er et spennende prosjekt, men huset må totalt rehabiliteres. Alt lekker!, sier Torsvik.

Torsvik kontaktet Fortunen Arkitekter, og om et års tid håper han at det kan være tre leiligheter i bygget. Planen er en to-roms leilighet på 43 kvadratmeter i annen etasje og to studioleiligheter på om lag 20 kvadrat i første etasje.

– Jeg vil bruke samme type dører og vinduer, og skal prøve å finne tilbake til den gamle rødfargen. Jeg vil også beholde betongfargen på utsiden av huset, sier arkitekt Gro Haveland.

Innvendig må alt røskes ut. I dag er det bare en gammel ovn som står i annen etasje, første etasje har vært brukt som oppbevaringssted for alt mulig.

– Det er et fantastisk flott overlys i huset, sier Haveland, og viser til takvinduene. De vil hun bruke. I øverste etasje blir det stue på den ene siden og soverom på den andre. Kjøkken og bad blir plassert bak i begge etasjene.

– DET ER FANTASTISK at det finnes slike steder i byen. Og huset er i en slik vennlig målestokk, sier Haveland entusiastisk.

Helge Torsvik forteller at også bakgården der huset ligger skal pusses opp, og porten skiftes ut. Han ønsker seg gammeldagse skiferheller, noen benker, og litt lys.

– Jeg har holdt på med prosjektet i to år nå, så huset er hobbyen min. Det som skal gjøres her, skal gjøres skikkelig, sier han.