— Det er for dårlig, og vi har pekt på dette problemet hele veien, sier Sonja Skotheim, avdelingsleder i helsevernetaten i Bergen kommune. Etaten kontrollerer gir godkjenning til de skolene som tilfredsstiller loven om helsevern i skoler og barnehager. Foreløpig har kun en av to skoler i Bergen godt nok inneklima.

Hodepine og luftveisvansker

Det er spesielt inneklima og ventilasjon som er for dårlig på Bergensskolene. Også overlege Finn Markussen i Helsevernetaten mener noe må gjøres.

— Kommunen burde ordne opp i dette nå. Dårlig inneklima vil være spesielt plagsomt for barn med høysnue eller astma. Det kan også gi konsentrasjonsvansker eller luftveisvansker for barna, sier han.

Pusser opp på dugnad

På Midtun skole i Fana har plagene begynt å melde seg.

— Sprekkene i taket har kommet det siste året, sier Marianne Daltveit, lærer på Midtun skole.

I klasserom 11 bobler malingen på veggene og gjør teglsteinstruktruren synlig. Langs vindusveggen løsner malingen i taket og drysser et fint støvlag over pultene. I formingsrommet løser fukten opp muren bortover langs hele veggen.

Daltveit er læreren og verneombud på skolen Hun forteller om elever og ansatte som klager over hodeverk og allergiplager. Maling som smuldrer og ventilasjon som ikke virker.

— Innimellom sjekker jeg suget fra ventilasjonen. Jeg holder et ark opp mot uttaket i klasserommet, vi ser at det ikke alltid er lufttrekk, sier Daltveit.

Skolen er bare en av de mange som må leve med dårlig inneklima.

— Dette handler bare om prioritering av penger. Da jeg hørte at kommunen nå går med overskudd, ble jeg rasende. Da hadde jeg nettopp brukt av min fritid på å stå og pusse opp trappeoppgangen sammen med foreldre på dugnad, sier Marianne Daltveit.

Kan få erstatningskrav

Bystyrerepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener det er grunn til å frykte erstatningssøksmål mot kommunen på grunn av det dårlige inneklimaet i skolene.

— Det er en reell fare for at folk kommer til å søke om erstatning på grunn av helseplager som følge av det dårlige inneklimaet, sier Toppe.

Hun mener kommunen kamuflerer problemet.

— Det er påfallende at det i årsrapporten til Bergen kommune ikke står en eneste setning om inneklima, sier hun.

Byråd for oppvekst, Hans Carl Tveit, var ikke tilgjengelig for kommentar men har tidligere sagt til Bergens Tidende at han ikke tror på søksmål mot kommunen.

Ser langt etter oppussing

For fire år siden sjekket Arbeidstilsynet 370 skoler i Hordaland og Sogn og Fjordane. Resultatet viste at mange vestlandsskoler sliter med sopp, råte og elendig inneklima. Midtun skole fikk pålegg om å utbedre sørveggen og taket. Da taket ble fikset ba skoleledelsen om at veggene måtte tettes mens stillaset likevel var oppe. Det skjedde ikke og nå trenger fukten gjennom muren.

— Vi får beskjed om at det vi ser her nå er estetiske problemer. Men det drysser mur og maling og skaper støv. Hvor mange steder har vi det ikke slik, sukker verneombudet og stikker hånden inn i et hull i veggen.

Selv om det ser ille ut på 80 år gamle Midtun skole, er det skolen likevel ikke blant de prioriterte for oppussing. Da politikerne vedtok skolebruksplanen i vinter, havnet Midtun på bilisten-listen over prioriterte skolebygg.

— Jeg lurer på hvordan det ser ut på dem som er på a-listen, sier Marianne Daltveit.

SKOLE I FORFALL: Fukt løser opp maling og mur på Midtun skole. Lærer og verneombud Marianne Daltveit synes foreldrene er altfor tålmodige. Vi trenger en ordentlig rehabilitering. Ikke bare dråpevis slik det er nå, sier hun.
Amundsen, Paul S.
IKKE ILLE? Midttun skole havnet bare midt på listen da Bergen kommune rangerte hvor forholdene var verst.
Amundsen, Paul S.