Den svartkledde kvinnen med tung øyensminke legger en pakke svarte stearinlys på samlebåndet. Rimi-ekspeditøren spør om hun skal ha pose.

Goterkvinnen svarer «ja takk» med et bredt smil. Hun er så høflig at det er like før hun begynner å neie.

Delt på midten

Overraskelsene var mange da bt.no tilbrakte halvannen time som «spion» i en Rimi-butikk i Bergen sentrum. Vi observerte over 100 kunder og noterte hva de svarte på ekspeditørens spørsmål om poser: «ja», «nei», «ja takk» eller «nei takk». Dette er resultatene:

  • Litt under halvparten, 47 prosent, brukte de høflige variantene.
  • Resten, 53 prosent, nøyde seg med å si «ja» eller «nei».
  • Høflighet var ganske jevnt fordelt mellom kjønnene i vår undersøkelse.
  • Vi så bort fra kunder som mumlet så lavt at vi ikke kunne høre hva de svarte, kunder som ikke ble tilbudt poser, og kunder som selv ba om poser.Vanskelig spørsmål?

Kundenes oppførsel ved kassen varierte sterkt. Mange hadde store problemer med å si om de skulle ha pose i det hele tatt.

En mørkhåret kvinne med briller og frosne rundstykker nølte så lenge at man skulle tro hun var med i «Vil du bli millionær».

— Pose? Øhhhhh (i ti sekunder). Ja.

Mer bestemt var den høylydte kvinnen som kjøpte øl og ost. Hun ropte «ja» og lo hjertelig, men syntes ikke det var nødvendig å takke.

Andre har en helt egen, personlig stil. Grandiosa-mannen med langt hår og pannebånd var omstendelig, nærmest som om han sto i kirken og skulle gifte seg:

— Ja, jeg vil det, sa han.

Vi lo inni oss da en sunnmøring protesterte høylydt ved samlebåndet:

«Er ikke de pølsene på tilbud?!»

Det viste seg raskt at tilbudet gjaldt en større pølsepakke, og ekspeditøren måtte løpe for å finne de riktige pølsene. Imens hopet køen seg opp.

- Nordmenn ikke så høflige

Direktør Sylfest Lomheim i Språkrådet er ikke overrasket over at knapt halvparten av kundene sa «takk». Han tror stikkprøven vår kan være representativ, selv om vi har konsentrert oss om én enkelt butikk i Bergen.

— Vi nordmenn er ikke så takknemlige verbalt. Vi tilhører et bondefolk som tradisjonelt ikke sa så mye for å vise takknemlighet. Slikt er vel mer et kontinentalt fenomen, sier Lomheim.

Han mener det ikke nødvendigvis er veldig uhøflig å kutte ut «takk» i slike situasjoner som bt.no har sett nærmere på.

— Det er på grensen til uhøflig, men kroppsspråket avgjør mye. Hvis man sier «nei» med et smil, trenger det ikke å oppfattes som uhøflig, sier han.

— Hva sier du selv i butikken?

— «Nei takk» eller noe slikt. Jeg er en automatisert takk-person, sier Lomheim.

Etterlyser høflighet

Erik Lundesgaard, forfatter av boken «Skikk og bruk» og nettstedet www.skikkogbruk.no, synes det er leit at folk kutter ut «takk».

— Dette handler vel om høflige former som har svunnet litt hen i det norske språk, sier han.

Takking gjør hverdagen hyggeligere, mener han.

Bør vi alltid takke når vi blir tilbudt noe? Si din mening i feltet under!

SMÅFREKT FOLK: Nordmenn er ikke særlig høflige i språkbruken sin, mener språkdirektør Sylfest Lomheim.
Arkiv