«Du er så stygg at jeg skjønner ikke at Gud har skapt deg!» fikk «Ida» skrevet på veggen Facebook-profilen sin. Hun er en av de mange barn og unge i Norge som blir utsatt for nettmobbing på YouTube, MSN og andre sosiale nettsteder. Over 15 prosent oppgir at de har blitt nettmobbet, og halvparten av alle ungdommer har venner som har blitt mobbet.

Nå begynner foreldrene å bli bekymret. En fersk undersøkelse viser at hele 97 prosent av foreldre i Hordaland mener at sosiale medier har blitt en arena for mobbing.

Én av fire kjenner til barn som har blitt utsatt for sjikane eller mobbing på nett.

— Alvorlig

Kari Laumann, leder for nettvett-prosjektet «Du bestemmer» i Teknologirådet synes undersøkelsen beskriver virkeligheten veldig godt.

— Barn er sosial på nett som aldri før, det er en helt ny situasjon med behov for mer kunnskap om problematikken blant foreldre, sier hun.

Laumann poengterer hvordan teknologien endrer begrepsbruken rundt mobbing.

— Mobbedefinisjonen sier at mobbingen må skje «gjentatte ganger», men skriver man noe stygt på nettet, kan det bli delt igjen og igjen. Og det blir liggende, understreker prosjektlederen.

Yngre barn

Tidligere var de fleste som var involvert i mobbesaker på nett i ungdomsskolealder. Nå viser undersøkelsen at også yngre barn mobber på nett.

— Vi ser en ny tendens til at barn ned i tiårs-alder og under har profiler på sosiale nettsteder. Omtrent alle over 13 år har egen Facebookprofil, forteller Laumann.

Et av fire barn i Norge mellom 10-12 år har en egen profil på Facebook, til tross for at lavalderen er 13 år.

— Jeg syns tallene som viser at 62 prosent av barn fra 10-12 år har Facebook-profil, er ganske oppsiksvekkende, sier Laumann.

Uvitende foreldre

Foreldre sier i undersøkelsen at de har god kunnskap om sosiale medier, men de er usikre på hvilke medier som er mest brukt blant egne barn.

Laumann mener det er viktig at foreldre og skoler henger med på de sosiale arenaene, — også på nett.

Laumann synes det er bra at mange foreldre nå er klar over at nettmobbing foregår.

— Men mange føler seg nok usikre hvor det skjer og hvordan de kan håndtere det, sier Laumann. Hun mener åpenhet er det viktigste.

— Det er oppsiktsvekkende at majoriteten av foreldrene bare av og til eller aldri snakker med barna om digital mobbing. Det er viktig at foreldre tar ansvar på alle arenaer barna ferdes - både på nett og i «det virkelige liv»

— Snakk med dem om konsekvensene av å skrive stygge ting om andre, og hva man skal gjøre om man oppdager nettmobbing, er Laumann soppfordning til foreldrene.

- Ikke overvåk barna

Bare 15 prosent av foreldrene i Hordaland sjekker barnas profiler regelmessig. Kun syv prosent av foreldrene sjekker barnas e-post regelmessig, mens17 prosent sier de sjekker barnas profiler på sosiale medier regelmessig. Dette synes Laumann er positivt.

— Undersøkelsen viser at få sjekker barnas profiler og mailer, det synes jeg er bra. Det er ikke lurt å gå bak barnas rygg.

Hun oppfordrer bekymrede foreldre til å engasjere seg og spørre, heller enn å overvåke.

— Det beste du kan gjøre som foreldre er å snakke med dem om hva som er greit og ikke på nett.

Les mer om nettvett og digitalmobbing.

Kari Laumann, leder for nettvett-prosjektet «Du bestemmer» i Teknologirådet synes undersøkelsen beskriver virkeligheten veldig godt.