Torsdag fikk politiet inn tre falske 500-lapper. De lot seg avsløre av manglende vannmerke og en åpenbar falsk hologramstripe.

— Vi ser at det er amatører som står bak, men vi snakker om dyktige amatører, sier politioverbetjent Frode Karlsen, leder for økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt.

To av sedlene ble avslørt av Postens sikkerhetsrutiner, mens den tredje ble levert inn av en privatperson.

— At de har samme serienummer, gjør oss ganske sikre på at det er de samme folkene som har spredt disse, sier Karlsen.

Bergens-politiet er nå bekymret for at folk skal bli lurt av falskmyntnerne, for eksempel gjennom å motta falske sedler på butikken.

— Vi er ekstra bekymret for hvordan det blir på byen i helgen. I dårlig belysning og eventuell beruselse er det vanskelig å skille falske sedler fra ekte vare, sier politioverbetjenten.

Vi ser at det er amatører som står bak, men vi snakker om dyktige amatører. Politioverbetjent Frode Karlsen

Lite problem i Norge

Siden tusenårsskiftet har det vært en drastisk nedgang i antall beslaglagte falske sedler i Norge. Mens det i 2000 ble registrert omtrent 3.700 falske sedler, var det tilsvarende tallet ni år senere 472. Det tilsvarer fire falske sedler pr. million sedler i omløp, ifølge Norges Banks årsrapport for 2009.

— Det er lite forfalskning i Norge sammenlignet med andre land, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank.

Årsaken er at sedlene er blitt utstyrt med nye sikkerhetselementer. 50-lappen var den siste sedlene som ble oppgradert i 2004.

Heller ikke bankfilialene og finansinstitusjonene ser på falske penger som noe stort problem.

— Norge er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk. Vi bruker generelt sett ikke så mye kontanter her til lands, og det bidrar nok til at falskmyntneri ikke er så utbredt, sier Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

I tradisjonelle reisemål utenfor Skandinavia er imidlertid falske sedler et større problem.

Mens det i Australia ble funnet syv falske sedler for hver million sedler i omløp, var tilsvarende tall for eurolandene 67 og i Storbritannia hele 293, heter det i rapporten fra Norges Bank.

Ber om tips

Er du så uheldig å få en falsk seddel på butikken, uten å oppdage det umiddelbart, er nok seddelens beløp å anse som tapt.

For selv om seddelen ser åpenbar falsk ut, er det lett å gå på limpinnen i et uoppmerksomt øyeblikk.

— Folk flest krøller nok bare seddelen sammen i lommen, uten å sjekke den først, sier politioverbetjent Frode Karlsen.

Han ber folk å melde fra til politiet dersom de oppdager falske sedler i tiden fremover.

— Det er viktig at folk leverer de til oss, sier Karlsen.

Økonomiavsnittet vil nå sende inn sedlene til analyse for å lete etter fingeravtrykk og sikre eventuell DNA.