• Tar de min del vekk, detter broen, spøker askøyværingen Johan Johannessen. Den dagen Askøybroen er nedbetalt har Johannessen betalt 220.000 kroner i bompenger. Men torsdag får han kjøre gratis.

Da runder nemlig Askøybroen ti år. I ti lange år har broen ligget der som en 850 meters sperre for innseilingen til Bergen.

Og i ti år har bompengeinnkreverne melket askøyværingene for penger. Mange penger.

På ettersommeren 2006, om vel tre år, er broen nedbetalt. Da har dagpendler Johan Johannessen og de andre trafikantene lagt igjen totalt 1,2 milliarder i bompengebodene.

— Det utgjør hele to årsbudsjett for Askøy kommune, påpeker Ap-politiker og styreleder i broselskapet Øystein Holmelid.

Statens bidrag på vel 40 millioner er bare lommerusk i sammenlikning.

— Det dekker ikke malingen en gang, fnyser Holmelid.

En ny tidsregning

For Johan Johannessen startet en ny tidsregning da broen åpnet 12. i 12. 1992.

— Det var som å flytte huset med hage og nabolag til en helt annen plass. Plutselig kunne vi kjøre til sentrum på 12 minutter. Dag og natt. Opplevelsen av å bo på Askøy ble så kraftig forbedret at jeg har betalt mine bompenger med glede, sier Johannessen, som fra stuen sin hjemme i Strusshamn skimter brotårnene han har finansiert.

Men nok er nok, understreker den 46 år gamle serviceteknikeren. Johannessen liker dårlig at flere tar til orde for å kreve inn bompenger ett år ekstra.

Penger til smale veier

En forlengelse på ett år kan gi 100 millioner kroner til smale og svingete askøyveier. Alternativet er å vente 15-20 år på statlige tilskudd.

Tidligere ordfører Olav Bjørkaas (88) var en drivkraft for å få reist broen. Nå argumenterer Bjørkaas for å skaffe bompenger til de dårlige veiene. - Jeg er fullstendig klar over at jeg møter meg selv i døren. At jeg lovet det skulle være slutt den dagen broen var nedbetalt. Men det er en ærlig sak å skifte standpunkt, sier Bjørkaas til BT.

Også bro-pioner og eks-ordfører Johan Sørensen har ytret seg for et ekstra bompengeår. I likhet med veikontorets økonomisjef Per Steffen Myhre.

Men Johan Johannessen synes han har betalt nok.

— Vi som er pendlere har sørget for å betale det største fremsteget noensinne for Askøy. Det er vår bro. Jeg synes de skal la det bli med det, sier Johannessen bestemt.

Politisk er imidlertid bompengesaken allerede langt på vei parkert. Et forslag fra Frp om å legge spørsmålet ut til folkeavstemning er blankt avvist. Selv SV har på et medlemsmøte nylig sagt klart nei til mer bompenger på broen.

— De som arbeider på Askøy må også være med å bidra. Pendlerne har gjort sitt, sier SVs Åge Rosnes til BT.

GJORT SITT: Pendler Johan Johannessen har betalt 220.000 kroner i bompenger den dagen Askøybroen er nedbetalt. Han liker dårlig forslaget om å forlenge bompengeperioden for å utbedre veien på Askøy. <p/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN