• Jeg hadde lyst til å gjøre noe annet og meningsfylt i sommer, sier medisinstudent Runa Halsør, som i morgen drar til Beirut for å hjelpe palestinske flyktninger.

Nils Vermund Gjerstad24-åringen fra Nordnes hilser optimistisk når jeg treffer henne. Hun har akkurat vært innom legekontoret og tatt vaksinene for stivkrampe, difteri, hepatitt, tuberkulose og tyfus. Smilet er på plass under den grønne paraplyen. Snart er de pågående regnbygene langt, langt borte.

Betaler selv

— Jeg har aldri vært utenfor Europas grenser før, så jeg er veldig spent på hvordan dette blir, nikker medisinstudenten som har valgt en noe mer original sommerjobb enn å jobbe i butikk eller på sykehjem. Reaksjonene har stort sett vært positive, nikker hun. - De fleste synes det et tøft, får jeg høre. Noen av vennene mine er faktisk litt misunnelige og kunne tenke seg å gjøre dette selv, fortsetter hun, en smule stolt. - Mamma er den som har vært mest nervøs, men hun har roet seg nå.

Noen lønnsom sommerjobb er det på ingen måte. Flybillett, kost og losji der nede er det Runa selv som må finansiere. Titusen kroner må hun ut med, men hun synes ikke det er noen stor sum å avse. - I høstsemesteret får jeg heller gå litt mindre på by'n, kjøpe færre klær og bake eget brød. He he!

«Redde verden»

— Når man er så heldig å være født inn i et rikt land som Norge føler jeg at jeg har et personlig ansvar for å hjelpe de mindre privilegerte, sier Runa, som også vurderte å ha sommerjobb på sykehus i Nairobis slumstrøk, men slo det fra seg. - Et slikt brutalt møte med elendigheten tror jeg faktisk kunne blitt for hardt.

Hun er enig at det «å redde verden» høres ut som en forslitt klisje, spesielt når det kommer fra munnen på en fersk legestudent. Men likevel, det er noe der. - For ti år siden så jeg en sak på Dagsrevyen om Leger uten grenser sitt arbeid, og bestemte meg for at det var humanitært arbeid jeg ønsket å jobbe med, innrømmer Runa, som også innrømmer at den store drømmen er å få jobbe i Leger uten grenser en dag. - Men det kan vel bli vanskelig hvis jeg da er etablert. Derfor er det jo viktig å få gjort slike ting som dette når man er ung og har anledning.

Det var gjennom medlemskap i medisinstudentenes Internasjonale organisasjon - IFMSA - hun fikk nyss om muligheten for å gjøre hjelpearbeid for palestinske flyktninger.

Rett til utdanning

Flyktningleiren som Nordnes-jenten skal virke i, ble opprettet i 1950 av FN. - Palestina-konflikten har jeg jo hørt og forholdt meg til gjennom hele min oppvekst. Å få sett det med egne øyner skal bli interessant. - Det er klart jeg mener at palestinerne er utsatt for overgrep, men jeg er ikke der for å drive noe politisk arbeid, presiserer hun.

Den muslimske kulturen er hun også nysgjerrig på. - I denne tid som muslimene er blitt utpekt som Vestens fiende og kalt et krigersk folkeferd, er jeg spent på å finne ut selv, hvordan de egentlig er.

Arbeidet hun skal gjøre går hovedsakelig på å informere om hygiene og sykdommer i leirene. Samtidig skal hun også aktivisere ungdommene i flyktningleiren, hvor mesteparten er arbeidsledige. Rett til utdanning er en hjertesak for Runa. - Når man har utdanning, står man mye sterkere til å hevde sine rettigheter, og det er noe de palestinske flyktningene har behov for.

Hun tror ikke hun kommer til å redde noens liv i sommer, men håper at noen der nede sitter igjen med noe positivt etter at hun har vært der. - Den som kommer til å lære mest tror jeg uansett blir meg selv, avslutter hun.