Hvor er du født? — Født i Ålesund. Oppvokst i Ørskog, nær Ålesund. Et lite sted inne i en fjord. En grend i en bygd, bodde der til jeg var seksten år.

Når flyttet du til Bergen? - Kom til Bergen i åttiåtte. Kjæresten min skulle studere her. Tok siviltjenesten før jeg begynte på DNS i åttini.

Hvordan trives du i Bergen? - Har det helt flott. Har funnet drømmestedet på Møhlenpris.

Hva er spesielt ved Bergen? - Bergen er Vestlandets hovedstad. Historie, arkitektur og kultur er med på å gjøre byen helt spesiell for meg. Bergensere er direkte og ujålete, dette appellerer veldig til meg.

Hvor går søndagsturen? - Jeg jobber seks dager i uken, søndag er derfor en veldig hellig dag. Liker å komme meg bort, helt bort. Turen går som oftest til Gullfjellet. Vilt og flott, en god naturfølelse.

Favorittutested? - Er ikke så mye ute på bylivet. Er glad i å være med gode venner. Går turen ut, så havner vi som oftest på Logen.

Hvor handler du klær? - Har lite følelser knyttet til dette med klær. Det lille behovet jeg har blir lett tilfredsstilt av sjeldne besøk hos Hennes og Mauritz.

De beste skillingsbollene? - Har nok et temmelig likegyldig forhold til skillingsboller, men er klar over at de eksisterer.

Bergensk favorittrett? - Vet ikke om jeg har smakt en typisk bergensk rett. Men er veldig glad i vestlandsmat som raspeballer og pinnekjøtt.

Hvor er du medlem? - Der må jeg få sitere Woody Allen; jeg har en dyp mistro til enhver organisasjon som vil godta meg som medlem.

Hva ville du vist en turist? - Helt klart tatt de med på en rusletur i sentrum, det er en historisk opplevelse. En tur på Fløyen hører med. Biltur ut i Øygarden er også flott. Hva ville du ikke vist en turist?

— Det kan være en del søppel i sentrum om sommeren. Ville skåne de for det synet. Like viktig hadde det vært å holde Rådhuset ute av syne.

Hva savner du mest i Bergen? - Har ingen dype savn, men det hadde vært flott med litt skikkelig vintervær. Bergen er fantastisk vakker da, ser ut som en krysning mellom kystlandsby og alpelandsby. Fryser på ryggen, så flott er det.

I paraplystativet? - Har aldri hatt paraply, er altfor distré. Satser på skikkelig regntøy. Det mest romantiske stedet?

— Den Nationale Scene, uten tvil. Her er det kjærlighet og lidenskap seks dager i uken. Isdalen er også magisk. En liten joggetur fra sentrum og du er omgitt av vann, skog og fjell.

Ditt første kyss? - Jeg var femten år og på dans. Vi hadde begge tannregulering og hektet oss sammen. Et varig minne, men jeg har ingen varige mén.

Når tok du Beffen sist? - Har aldri tatt Beffen, men jeg vet at den finnes. Trangen har bare ikke dukket opp ennå, men det gjør den nok en dag.

Bergens favorittartist? - Arne Bendiksens «Blå ballong» har gjort et dypt inntrykk. Jan Eggum har laget mye bra.

Hva synes du om buekorps? - Buekorps er et surrealistisk vakkert vårtegn. Blir i godt humør av det. Har fått sansen for buekorps over tid.

Din favorittbergenser? - Mine tre bergenske barn er favoritter. Gunnar Staalesen står også høyt på listen. Med 1900-triologien har han styrket byens kollektive identitet. Din bergenske 17. mai?

— Følger barnetoget fra Møhlenpris til hovedprosesjonen. Rømmer tidlig fra sentrum hjem til god mat med familie og venner.

Når var du på Stadion sist? - Var der sist da Brann vant to null over Odd Grenland. Det ble tre besøk i fjor.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken er flott, er en stund siden jeg var der.

Ordfører for en dag? - Hadde startet arbeidet med bybanen umiddelbart. Bestemt at sentrum skulle stenges for privatbilister. Innført gratis SFO og pusset opp byens skolebygg.

En god dag i Bergen? - Søndag etter en premiere. En rolig morgen med aviser, lande mentalt. Rusle rundt i sentrum, åpne øynene for verden igjen. Spise god middag hjemme og se video med min kjære.

ELISABETH NAA

STIG AMDAM i Nygårdsparken<br/>FOTO: VEGAR VALDE