**MITT BERGEN

Navn:** Mona Størseth

Alder: 31

Yrke: Daglig leder i AKKS Bergen, og vokalist, gitarist og låtskriver i Lovebugs

Bosted: Skuteviken

Hvor vokste du opp? — I Trondheim, ved Sverresborg med Folkemuseet og gamle ruiner fra vikingtiden rett i nærheten, og store gressletter og blomsterenger kan minne litt om Sandviken - veldig kjekt for en jente som er glad i blomster.

Når flyttet du til Bergen og hvorfor? - I 1995. Jeg ville reise vekk å studere, og valgte Bergen på slump fordi jeg aldri hadde vært her, samtidig som jeg hadde hørt mye fint om byen.

Hvordan trives du i Bergen? - Jeg la min elsk på byen nesten med det samme, og har aldri vurdert å flytte tilbake. Bergensårene er de beste i mitt liv så langt. Her er man trygg og forsvinner aldri i mengden, samtidig som byen er stor nok til å gi mye variasjon.

Hva er spesielt ved Bergen? - Byen er levende! Det er alltid folk i gatene. Mange frodige grønne lunger gir deilige pusterom. Musikk- og konserttilbud er stort, med et unikt samarbeid mellom musikerne. Bergenserne er oppriktig opptatt av og glad i byen sin. Som innflytter blir du fort bergenspatriot!

Hvor går søndagsturen? - Jeg digger å gå rundt omkring i gatene og se på de fine husene, for eksempel i Skuteviken, Sandviken og på Nordnes. Mange er så flinke med hagene sine. På tur er det også viktig å ha god tid til å prate med alle de fine pusekattene.

Favoritt utested? - På Garage er det som å komme hjem. Jeg kan like godt ta med mamma på en kopp kaffe der som å gå ut og drikke øl med venner om kvelden. De ansatte er så trivelige og avslappet, du føler deg trygg og treffer alltid noen du kjenner.

Hvor handler du klær? - Mange bra folk i Bergen starter små designbutikker, og jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg handler der. Men det blir helst enkle, fine klær som passer min stil, som oftest fra en kombinasjon av Hennes & Mauritz og Fretex.

De beste skillingsbollene? - Jeg liker skillingsboller, men min bolle er heller den med blåbær- og vaniljefyll fra Godt Brød. Helt vidunderlig!

Ditt beste skoleminne? - Jeg gikk på Ringve Videregående Skole, som hadde både allmenne, form og farge og mediefag. Det var alltid noen som tørket garn i trærne, filmet, spilte musikk, fotograferte eller malte. Jeg tror man blir et bedre menneske av kreative omgivelser.

Din bergenske favorittrett? - Eldhusrøykt pinnekjøtt. Nå har jeg til og med gitt opp svineribbe til jul!

Hvor er du medlem? - AKKS, TONO, Lovebugs og Lydbokklubben.

Hva samler du på? - Gode låtideer og tekster. Og på de spesielle småtingene i hverdagen, som den første løvetannen eller en søt pus.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Grådig. På trøndersk betyr det kun det bergenserne kaller for gniten. Det var litt forvirring der i begynnelsen.

Hva er du mest stolt over? - Bandet mitt, Lovebugs. Vi har fått til så mye på så kort tid, selv om ingen av oss har vært borti noe liknende før. Og jeg er stolt av at vi har klart å bygge opp AKKS Bergen fra omtrent fra omtrent ingenting i 1997 til å bli den største AKKS-avdelingen i Norge. Det er fantastisk å gi folk mulighet til å drive med musikk og se hvor mye glede det gir.

Hva ville du vist en turist? - De monumentale og flotteste byggene, og så en tur der vi lette frem detaljene i Bergen, som dørhåndtak, små hager, kunstverk i gatene. Til slutt et koselig kafébesøk på for eksempel Colonialen, det beste tilskuddet til byen på lenge.

Hva er du minst stolt over? - Folk har utrolig lav terskel for å kaste søppel. Fisketorget har også blitt uappetittlig, med altfor lave estetiske krav.

Hva mangler i Bergen? - Skal jeg være litt trønder, må jeg si Nidarosdomen. Og en sakte høst med masse farger. Her blir alt så fort brunt.

Hva savner du når du er på reise? - Frodigheten, folkelivet, avslappetheten i sentrum, og pusen min.

Det mest romantiske stedet? - På en benk under et tre, eller på en øde gresslette på Sverresborg.

Ditt første kyss? - Jeg ble lurt under trappen av min bror, og tvunget til å nusse kameraten hans. Det var ikke noe kjekt, for kameraten var veldig liten, men en tre år eldre storebror har alltid makten.

Favorittbergenser? - Dennis Reksten fra Garage. Han er helt fantastisk. Jeg skjønner ikke hvordan han har plass til så mye kunnskap! I tillegg er han en kjempegod ambassadør for AKKS, behjelpelig med alt mulig og passer på at vi ikke blir for lut i ryggen når vi henger over barkrakkene.

Hva synes du om buekorps? - Jeg er ikke så glad i dem, beklager! Hvorfor må de begynne å tromme så tidlig? Men det får vel gå, så lenge de fortsetter og blir gode trommiser i band. De må også slutte med det der gutte- og jentetullet og la folk få tromme der de vil.

Når var du på Stadion sist? - Aldri. Jeg har vært på Lerkendal, mest for å være med en venninne som satt og kikket på en av ballguttene med kikkert. Jeg bryr meg ikke om RBK heller, selv om bergensere alltid kommenterer det når det går dårlig med dem.

Det flotteste byfjellet? - Fjellene lager en vakker ramme rundt byen, men jeg er en asfaltcowboy. Det blir nok noen år før jeg går sjufjellsturen. Jeg velger... Fløyen, fordi solen skinner så fint på fjellet akkurat nå.

En god dag i Bergen? - Sol, litt vind, folk, fugler, gatemusikk, is på Bryggen, og fredag. Da blir alle så mye lettere til sinns.

Ordfører for en dag? - Siden jeg har mitt virke i kulturen, må jeg øke bevilgningene der med mange nuller. En del skulle være øremerket rocken, slik at næringen kan fortsette å utvikle seg. Kultur og musikk er også god helse, fremmer integrering og fordomsfritt samarbeid, samtidig som det gir mye tilbake til byen. Og jeg ville laget et vedtak på at en avtale med Clear Channel eller et liknende selskap aldri kan inngås i Bergen. Vi kan ikke ødelegge bybildet og fremtiden til barna våre.

Bergen om 50 år? - Jeg håper Bergen har beholdt essensen fra i dag. Og jeg ønsker meg et rock'n'roll-aldershjem med bane for rullestolkappkjøring, konsert hver lørdag, alkoholservering og mat fra Colonialen.

AV SILJE VESTVIK