— Jeg er redd for å reise tilbake.

Lille Elisabeth Jennifer Iordache i Ytre Arna biter seg i underleppen og vil ikke si så mye mer.

Etter en sensasjonell hjerteoperasjon ved Haukeland sykehus, som reddet livet til jenten, har niåringen nå fått reiseordre av norske myndigheter.

Familien kastes ut av landet torsdag.

Bestakk lege med sko

Bergens Tidende har tidligere skrevet om jenten som var oppgitt av leger i hjemlandet Romania og Frankrike da hun kom til Norge i 2000. Leger ved Haukeland sykehus reddet livet hennes med en vellykket hjerteoperasjon. Norske leger advarer nå mot å sende den hjertesyke jenten hjem, hvor hun fortsatt vil være avhengig av kvalifisert medisinsk tilsyn.

Men i sommer avviste Utlendingsnemnda (UNE) å omgjøre sin beslutning om utkastelse. Alt håp synes å være ute.

— I Romania var de ikke i stand til å hjelpe henne i syv år. De sa hun ville dø. I Norge har jeg endelig følt meg trygg. Men nå frykter jeg igjen at hun skal dø. Det er som å bli kastet til ulvene, sier mamma Mariana Iordache (35).

Hun forteller at familien måtte betale svart for at den hjertesyke datteren skulle få legebehandling da de bodde i Romania.

— Slik fungerer det. De tar opptil en månedslønn for å hjelpe. En gang måtte jeg gi fra meg et par nye sko, fordi jeg ikke hadde penger, sier hun.

Fare for hjertesvikt

Niåringen er født med den alvorlige hjertefeilen atrioventrikulær septumd e fekt , som i Norge opereres på spedbarnsstadiet. Operasjonen på Haukeland karakteriseres som en sensasjon, siden jenten var så gammel som syv år. Professor i barnehjertesykdommer Gunnar Norgård ved Rikshospitalet, har fulgt jenten mens han var ved Haukeland. I en uttalelse som ble fremlagt for Utlendingsnemnda, skriver han at hennes «manglende diagnose i tidlig barnealder forteller en del om helsevesenet og tilgjengelig kompetanse» i hjemlandet. I en ny uttalelse i mai skriver professoren at «det må være klinkende klart at Jennifer ikke er hjertefrisk pr. i dag, og det er tvilsomt om hun noensinne blir det».

Jenten vil alltid ha risiko for akutt hjertesvikt.

Mister helsen av presset

Familien har fått avslag om opphold på humanitært grunnlag. I sitt avslag i fjor høst viste Utlendingsnemnda til at medisinsk behandling er «i utgangspunktet gratis i Romania».

— Om hun blir syk i Bucuresti er jeg redd ambulansen ikke engang vil rekke frem. Alt går så seint, sier pappa Emil Iordache (37), som selv har mistet helsen etter presset familien har vært under.

Bergens Tidende lyktes i går kveld ikke å komme i kontakt med nemndleder i UNE, Bjørn Vagle.

— Jeg kjenner ikke saken. Dette får Vagle uttale seg om i morgen, var UNE-direktør Terje Sjeggestads kommentar.