Det er mindre enn to døgn siden familien Johnson Veidung kom hjem fra reisen til India. Der fikk de oppleve den høytidelige åpningen av SOS-barnebyen i Pondicherry.

Ett av de 15 husene i barnebyen har fått navnet «Elinas hus». Det står der i dag som et resultat av en tøff jentes livsmot, kakebaking og håp.

— En viktig reise

For egentlig begynte denne reisen da Elina ble syk. To dager før julaften i 2004 fikk familien vite at Elina hadde kreft, to dager etter julaften rammet tsunamien.

— Elina ble umiddelbart engasjert. Hun ville hjelpe ofrene etter tsunamien, og viljen til å hjelpe ble bare sterkere etter hvert som hun ble sykere, forteller moren Cathrine Johnson Veidung.

I mars er det tre år siden Elina døde av kreft bare ti år gammel.

For Elinas foreldre og de to lillebrødrene Petter (snart 11) og Jørgen (8) er inntrykkene fra India mange og overveldende. Glede og sorg følger hverandre i møtet med barna som i dag har fått en ny sjanse takket være datterens innsats.

— Dette har vært en viktig reise for oss alle sammen. Barnebyen var enda finere enn vi trodde på forhånd, samtidig var slumområdene rundt verre enn vi hadde forestilt oss, forteller Cathrine.

Stor fattigdom

Seks jenter og to gutter som ble foreldreløse under tsunamien, bor nå i Elinas hus sammen med en nøye utvalgt «mamma».

For dem var det stor stas å få spille fotball og cricket med Petter og Jørgen.

I barnebyen får barna omsorg og skolegang, to av de viktigste forutsetningene for å klare seg i et land sterkt preget av fattigdom.

— Behovet for hjelp kan virke uoverkommelig. Fattigdommen var enorm mange steder. Derfor blir det ekstra viktig å glede seg over dem man faktisk kan hjelpe. Og til tross for at nøden var stor i områdene vi besøkte, var det desto mer slående å se hvor smilende og vennlige menneskene var. Men det er ikke tvil om at fattigdommen preger hele samfunnet, forteller Bård og Cathrine.

Åpner bibliotek

Under den offisielle åpningen av SOS-barnebyen var både indisk presse og høytstående politikere til stede. I dag er det 88 barn som bor i SOS-barnebyen, fortsatt er det plass til 62 til.

I kofferten hadde familien med seg leker og engelske bøker.

— Selv om vi er spesielt engasjert i «Elinas hus» og de åtte barna som bor der, fordelte vi lekene mellom alle barna i barnebyen. Vi vil ikke gjøre forskjell, forteller Cathrine.

Med donasjoner som er kommet etter at BT skrev om Elinas innsamlingsaksjon, skal familien nå sørge for at barna også kommer seg på nett.

— Med pengene som er kommet skal vi innrede et bibliotek. I tillegg til bøker, vil barna også få tilgang til PC og internett. På den måten vil det bli enda lettere å holde hyppig kontakt med dem, forteller Bård Veidung.