HILDE KRISTIN STRAND

— Verden var slik. Vi skulle ikke få være med, sier Elin.

Etter alt oppstyret som har vært rundt kvinnelige skihoppere med Anette Sagen og Torbjørn Yggeseth i spissen, kom Elin til å tenke på hvordan det var da hun var ung. Hun var tenåring på slutten av 1930-tallet, og da fikk jenter verken gå eller hoppe på ski. Men de fikk være med når guttene hadde gått skirenn og skulle få pokaler etterpå.

— Vi jenter skulle være snille. Nå har vi vært det i 65 år. Kanskje det er for lenge, spør Elin Nyvold Spinnangr.

Kjempemodig

— Det er grusomt at den mannen skal få ture frem, sier Elin bestemt om Torbjørn Yggeseth.

— Jeg synes Anette Sagen er kjempemodig og flink som truer dem (det internasjonale skiforbundet, red.anm) såpass som hun gjør.

Elin og venninnene ga heller ikke opp. Når de ikke fikk være med i guttene sine skirenn arrangerte de like godt sine egne, både i langrenn og hopp. De laget nummerskilt til å ha på brystet og kokte buljong. Alle jentene som ville fikk være med. Det fikk de minste guttene også.

— De store guttene ville selvsagt ikke være med, smiler Elin.

Bukser var ikke lov

— På dette bildet ser du at vi har skjørt. Vi fikk nemlig ikke lov til å gå i bukser, smiler Elin.

Hun har flere bilder av seg og venninnene på ski fra midten av 1930-tallet. På et av dem er Elin og fire venninner oppstilt på ett par ski. Det var i påsken 1936. Antrekket er legglange skjørt og strikkejakker.

— En av venninnene mine hadde en far som nektet henne å gå i bukser, selv om han hadde en butikk der de solgte klær. Han kjente en som var apostel i Finnmark. Denne mannen ble redningen vår, han sa nemlig «de går med bukser i Finnmark, så du må la den pene datteren din gjøre det», humrer Elin.

På bildet fra påskeferien et år senere har jentene fått bukser, anorakk og djevellue.

— Luene strikket vi selv. De skulle være slik som skøyteløperne hadde, med en spiss frem i pannen. Og se på oss, alle har anorakkene oppi skibuksene. Det var en uskreven regel.

Går fremdeles på ski

Elin går fremdeles på ski, i tillegg til å sykle og svømme. Egen hopprekord fra ungdommen anslår hun til å være fire meter.

— Det var bare en lek, understreker hun, selv om hun sier hun i en periode var mer opptatt av skigåing enn av skolen. Den spreke damen følger med på mye skisport på tv. Og heier nok litt ekstra på jentene.

STØTTER ANETTE: Elin Nyvold Spinnangr (80) støtter Anette Sagens kamp mot Torbjørn Yggeseth og det internasjonale skiforbundet. Hun husker godt hvordan det var å være ung jente og ikke få være med i guttenes skirenn.

FOTO: HILDE KRISTIN STRAND

JENTER PÅ TUR: Elin Nyvold Spinnangr, Inger Nyvold, Elsa Lund, Mossa Johnsen og Erna Klev fikk reise alene til Elins foreldres hytte hver påske fra de var unge tenåringer. I 1936 måtte de fremdeles gå på ski med skjørt.

FOTO: PRIVAT

VI VILLE OGSÅ LAGE PYRAMIDE: - Guttene fikk lage store pyramider, men det fikk ikke vi. Men vi laget en liten likevel, forteller Elin. På bildet ser vi, i tillegg til Elin, Inger Nyvold, Elsa Lund, Mossa Johnsen og Erna Klev.

FOTO: PRIVAT

IVRIGE SKIJENTER: Elin Nyvold Spinnangr og Mossa Johnsen på påsketur på slutten av 1930-tallet. Jentene var ivrige på ski, selv om de ikke fikk være med i «skikkelige» skirenn.

FOTO: PRIVAT